Activiteiten Piëmonte: het winkeltje van Maria Teresa

Toen wij in 2005 in Piemonte kwamen wonen en onze pas aangekochte wijnboerderij begonnen te restaureren, was Maria Teresa één van mijn eerste contacten. Inmiddels is ze een goede vriendin.

Maria Teresa runt samen met haar broer Maggiorino en hun moeder Pina, een agrarisch bedrijf op een paar kilometer afstand van onze Casa. Vader Michele is helaas afgelopen voorjaar overleden, maar ook hem hebben we heel goed gekend. Ieder jaar kwam hij hout  brengen voor de kachel in appartement La Cantina, de pizza oven en de whirlpool. Dit is nu overgenomen door Maggiorino.

Activiteiten Piemonte: Maria Teresa

Maria Teresa heeft een enorme moestuin, een boomgaard met voornamelijk perzikken, honderden kippen, hanen en kalkoenen en Piemontese koeien voor het vlees. Daarnaast wordt de boerderij omgeven door wijngaarden. Ze maakt eigen Dolcetto, Barbera, Cortese en Moscato.

Gedurende het jaar brengt ze ons wat haar moestuin en boomgaard oplevert. We beginnen in mei met de eerste aardbeien van de koude grond. Je weet niet wat je proeft! Super grote heerlijke zoete aardbeien. Als de aardbeien op zijn volgen de perzikken. Ze heeft wel 5 of 6 soorten. En dus zijn we altijd tot eind augustus verzekert van de allerbeste kwaliteit. Heerlijke geurende smaakvolle perzikken.

Het winkeltje van Maria Teresa in Arzello (Piemonte)

Haar moestuin levert gedurende het seizoen wat er op dat moment klaar is. Ze verkoopt al deze produkten in haar winkeltje bij de boerderij. Ze maakt jam, je vindt er ingemaakte tomaten, eieren, vers geraapt, maar ook eigengemaakte salami en hele goede olijfolie van familie uit Liguria. In Piemonte groeien de olijfbomen niet goed vanwege de koude winters. Vandaar dat je hier nergens olijfgaarden ziet. Maar de familie van Pina komt van de kust en zij maken uitstekende olijfolie.

Sinds een aantal jaren maakt ze ook zelf polenta. Polenta is meel van mais. Ze heeft 4 soorten maisplanten die gemengd het beste polenta meel maken. Polenta wordt hier vooral in het najaar en in de winter gegeten. Het is een soort puree maar dan van mais en gaat heel goed samen met wild, zoals zwijn of hert.

Slowfood van Maria Teresa

Met Kerst levert ze aan verschillende restaurants in de buurt haar beroemde “Cappone” (gecastreerde haan) en kalkoenen. De beestjes lopen het hele jaar vrij rond en krijgen mais te eten waardoor het vlees geel van kleur is. De smaak is fantastisch. Pina slacht en plukt de hanen en kalkoenen. Daarna hangen ze aan een touwtje in de winkel. Als dit geen Slowfood is…..

Prodotti a chilometro zero

Maria Teresa woont niet op de boerderij maar met haar man en kinderen in Cartosio. Iedere dag rijdt ze langs Rina, onze bakker, en neemt ze het brood mee voor onze gasten. Vanaf april tot oktober brengt ze het brood. In de zomer ligt het er al om half 6! Vanaf oktober zo rond 8 uur. Het zijn lange dagen hier op het platteland van Piemonte! Maar wij eten rechtstreeks vanuit de natuur, de beste kwaliteit. Zoals wij hier zeggen: Tutti prodotti a chilometro zero!

Tijdens uw vakantie in luxe vakantieresort Casa Valle Erro, kan een bezoek aan Maria Teresa niet ontbreken. Een leuke activiteit lekker dichtbij en een unieke ervaring!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!