Het is bijna Kerst in Piëmonte, festa dell’Immacolata!

Terwijl iedereen in Nederland nog bezig is met Sinterklaas, bereidt Italië en dus ook Piëmonte zich voor op de Kerst. Sinterklaas vieren kennen we hier uiteraard niet maar 8 december is wel een nationale vrije dag en echt de aanloop naar Kerst.

Festa dell’Immacolata

Op 8 december is het Festa dell’Immacolata, het hoogfeest van Maria Onbevlekte Ontvangenis. De datum is afgeleid van het feest van Maria Geboorte (8 september). Maria werd immers negen maanden vóór haar geboorte verwekt (of in vromere bewoordingen: ontvangen) in de schoot van haar moeder Anna). In een heel aantal katholieke landen, waaronder Italië, Spanje, Portugal, Zwitserland en Oostenrijk is Onbevlekte Ontvangenis een nationale vrije dag. In Rome gaat de paus op 8 december naar de Piazza Mignanelli voor een Maria-hulde. Op dat plein staat sinds 1857 een standbeeld op een antiek Romeinse zuil. Het beeld stelt de verheerlijkte Onbevlekt Ontvangen Maagd voor. En omdat de hele dag in het teken staat van Maria wordt het ook wel het Festa della Madonna genoemd.

Nationale vrije dag op 8 december, il Ponte dell’Immacolata

En zo is 8 december dus ook in Italië een nationale feestdag en heeft iedereen vrij. En dit jaar komt het helemaal goed uit want 8 december valt op een vrijdag waardoor er een zogenaamde Ponte ontstaat, een lekker lang weekend! Il Ponte dell’Immacolata betekent dat iedere Italiaan zich gaat voorbereiden op de Kerst door naar één van de vele kerstmarkten te gaan. Vaak in de buurt, bij ons bijv. in Acqui Terme, maar nog vaker wat verder weg. Met zijn allen in de pullman, een georganiseerde busreis naar met name Trentino en Alto Adige. Want een echte kerstmarkt vier je in de bergen met sneeuw op de achtergrond!

Kerstmarkten op 8 december

Op de vele kerstmarkten worden de eerste cadeaus voor Kerst gekocht en gaan kinderen op de foto met Babbo Natale. En het wensenlijstje wordt ingeleverd, la lettera a Babbo Natale! Echt een must voor iedere familie! Er wordt ook van alles voor de kinderen georganiseerd, van kerstfeesten tot ijsbanen. En er wordt uiteraard warme chocolademelk (cioccolata calda) en vin brulé gedronken. Ook gepofte kastanjes zijn overal verkrijgbaar. Op iedere straathoek staat een Coro, een koor dat uiteraard alleen kerstliedjes zingt. De kerst hangt echt in de lucht en dat maakt het een bijzondere periode.

Kerstbomen en kerstversieringen

Vanaf 8 december mag ook de kerstboom naar binnen. Een beetje net als in Nederland na Sinterklaas. En de kerstversiering, zoals lichtjes, worden opgehangen. De kerstboom is in Italië eigenlijk altijd nep. Iedereen heeft een kunstboom. Ik heb nog nooit een echte boom gezien bij onze Italiaanse vrienden. Dat betekent dat echte bomen heel erg moeilijk te krijgen zijn. En als je ze dan vindt, dan kosten ze een vermogen. En dan bedoel ik echt echt heel erg duur. Een Nordman kost al gauw € 80 en dan is ie nog kleiner dan dezelfde boom bij de Gamma voor € 12,50. Maar ik weiger een kunstkerstboom dus ik haal jaarlijks een boom bij de Ikea. Die kosten € 15 en dan heb je een spar. Ook niet om over naar huis te schrijven maar ja, je moet toch wat. Na 3 weken in huis zit er geen naald meer aan.

Inmiddels is buitenkerstverlichting ook doorgedrongen hier op het platteland. Meestal lijkt het of ze gewoon een hele hoop lampjes in een heg hebben gegooid, maar vaak wordt er ook veel aandacht aan besteed. Ook wij versieren altijd alles met lichtjes, zowel binnen als buiten. Het geeft toch een hele gezellige sfeer. Ik vind het ieder jaar veel werk maar als alles weer hangt dan ben ik toch weer heel tevreden.

Kerst 2023 in luxe vakantieresort Casa Valle Erro in Piemonte

En zo bereiden wij ons ook voor op de Kerstdagen. Dit jaar vieren we voor de eerste keer beide dagen met z’n tweeën. We gaan op Natale (1e kerstdag) heerlijk uit eten en voor Santo Stefano (2e kerstdag) hebben we helemaal geen plannen. Kom maar op met de Kerst! En voor al onze lieve gasten, vrienden en familie, alvast hele fijne Kerstdagen toegewenst!

En mochten jullie zin hebben in een weekje Italië komend jaar, kijk hier dan voor onze beschikbaarheid in 2024. Mailen mag altijd naar info@EenWeekjeItalie.nl

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!