Halloween, Ognissanti e il Giorno dei morti/Allerheiligen en Allerzielen

Alle Italianen, en wij dus ook, hebben afgelopen weekend een lang weekend gehad. Zondag 31 oktober was het Halloween, maandag 1 november Allerheiligen en dinsdag 2 november Allerzielen. Ognissanti, Allerheiligen is een nationale vrije dag in Italie. Dus hadden we een “ponte”, een brug tussen het weekend en een vrije maandag.

Halloween, ook in Italie

Halloween wordt ook in Italie inmiddels uitgebreid gevierd. De trick or treat heet in Italie dolcetto o scherzetto, oftewel een snoepje of een grapje. Kinderen gaan verkleed langs de winkels en huizen om snoep op te halen. Er wordt in ieder dorp wel een kinderfeest georganiseerd rondom het Halloween thema.

Halloween in restaurants en winkels

Er zijn veel restaurants die een speciaal Halloween menu hebben. In de winkels vind je uiteraard pompoenen, maar ook veel snoepgoed in de vorm van spinnewebben, skeletten, vleermuizen, heksen etc. Ook vinden er ’s avonds feesten plaats waar iedereen verkleed gaat.

Allerheiligen, Ognissanti

Op 1 november is het Ognissanti, Allerheiligen. Dit is een nationale feestdag in Italie. Deze dag wordt gevierd met de familie, eerst samen naar de mis en daarna samen eten. Allerheiligen is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. In 837 riep Paus Gregorius IV, 1 november uit als katholieke gedenkdag.

Allerzielen, il Giorno dei morti

Allerheiligen wordt gevolgd door Allerzielen. Met Allerzielen worden de overledenen binnen de familie herdacht. Bij ons hier in Italie betekent dit dat er bloemen en kaarsjes op de graven worden geplaatst. En niet zomaar bloemen, nee, alleen chrysanten en cyclamen. Al weken voor 1 en 2 november zijn er overal plantenstalletjes waar chrysanten en cyclamen worden verkocht. De begraafplaatsen in Italie zijn altijd netjes en verzorgd, met veel bloemen en lichtjes, maar rondom Ognissanti en il Giorno dei morti wordt er nog meer aandacht aan besteed.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!