Oud en Nieuw, we drinken bubbels, champagne, prosecco, cava of spumante?
Oud en Nieuw, we drinken bubbels, champagne, prosecco, cava of spumante? Het einde van het jaar nadert, en dat betekent bubbels! Want zeg nou zelf,
Piemonte staat bekend om haar fantastische keuken en haar geweldige wijnen. Niet voor niets is de Slowfood organisatie opgericht in Piemonte. Eten en drinken is hier een levensstijl. Piemontesi praten altijd over eten en drinken. Om onze gasten dit mee te geven tijdens hun vakantie bij Casa Valle Erro organiseren wij 3x per week een gezamenlijke eetavond.
Dat begint al bij aankomst op zaterdag. Dan verwennen wij onze gasten met een echt Piemontese grigliata. En op dinsdag komt onze kok Gianluca, pizza’s maken. Tot slot hebben we op donderdag de Piemontese cena.
Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat pizza nou niet erg Piemontees is. Pizza’s komen uit Zuid-Italië, met name uit de regio Campania met Napoli als hoofdstad van de pizza. In Piëmonte wordt uiteraard wel pizza gegeten maar de Piemontesi beschouwen het echt als een soort snack. Net zoals Nederlanders naar de snackbar gaan. Bij een pizza wordt ook standaard een birra gedronken. Zelden zie je een Italiaan aan de wijn bij de pizza.
In Italië bestaat dan ook onderscheid tussen een “pizzaiolo”, een kok die pizza’s bakt in een pizzeria en een “cuoco” een kok die een restaurant runt. Eigenlijk alle pizzaiolo’s zijn Zuid-Italianen.
Toen onze kok Gianluca 3 jaar geleden bij ons kwam koken vertelden we hem dat we ook een pizza avond organiseerden. Hij bekende direct dat hij nog nooit pizza’s in een hout gestookte oven had gemaakt. Gianluca heeft samen met zijn vrouw Emanuella een eigen restaurant. Eerst in Pareto en sinds kort in Cartosio en is derhalve een “cuoco”, geen “pizzaiolo”. We hebben daarom een aantal proefavonden gedraaid om Gianluca aan de houtoven te laten wennen. Inmiddels hebben we er 3 jaar opzitten en maakt hij de meest fantastische pizza’s.
Omdat Gianluca een echte kok is maakt hij de mooiste creaties. Hij maakt het deeg allemaal zelf en gebruikt 5 verschillende soorten. We hebben het standaard deeg, zwart deeg door toevoeging van carbone (plantaardige koolstof), deeg met bieten, meergranen deeg en geel deeg vanwege de kurkuma.
We beginnen altijd met een plank vol heerlijke vleeswaren en diverse soorten kaas. La nostra tagliera con affetate misti noemen we dat. Uiteraard allemaal van lokale producenten. De salami maakt Gianluca zelf. De Toma, Raschero en Robiola, allemaal echte Piemontese kazen van koeien- en geitenmelk komen uit Casteletto d’Erro. Hierbij eten we focaccia uit de hout gestookte oven.
Als de plank leeg is komen de pizza’s. En Gianluca bakt net zo lang door totdat onze gasten zeggen of hij alsjeblieft stopt. Het fijne is dat hij steeds 2 of 3 dezelfde pizza’s bakt waarvan iedereen een stukje kan nemen. Zo eet je de hele avond verschillende soorten en kan je overslaan wat je niet lekker vindt.
Gianluca maakt als kok pizza’s dus komen er fantastische creaties op tafel: Pizza met truffel, pizza met verse funghi porcini of andere paddenstoelen, met gorgonzola, peer en walnoten of met buffelmozzarella en tomaatjes uit eigen moestuin. Gianluca zijn pizza’s zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. De bodem is lekker dun en krokant. En voor de kinderen maakt hij de meest originele pizza, Pizza Margherita!
We sluiten de pizza avond af met een heerlijke dolce. En dan rolt iedereen om een uur of 11 moe maar voldaan zijn bedje in. Wat een gezelligheid!
Kom naar Casa Valle Erro en geniet van het goede Piemontese leven! Ik heb nog enkele mogelijkheden in oktober.
Oud en Nieuw, we drinken bubbels, champagne, prosecco, cava of spumante? Het einde van het jaar nadert, en dat betekent bubbels! Want zeg nou zelf,
Echte Italiaanse recepten | Panna Cotta We gaan vandaag een dolce maken, een hele echte Italiaanse. Panna cotta is natuurlijk naast tiramisu, hét Italiaanse dessert.
Casa Valle Erro Update | november 2024 November was dit jaar de eerste maand dat we lekker samen waren na het seizoen. JP was heel
Ons ondernemersverhaal – werken met kerst en oud & nieuw Sinds we in 1995 als zelfstandig ondernemers begonnen, hebben we altijd gewerkt tijdens de feestdagen.
Ons ondernemersverhaal – van de kalverenstraat naar het Maria Heinekenplein Tijdens onze tijd in de Kalverstraat maakten we deel uit van een franchiseorganisatie. Onze locatie
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!