Echte Italiaanse recepten, Sinaasappel mascarpone taart

Het is najaar en dan is het dé tijd voor sinaasappelen. In november komen de eerste Italiaanse sinaasappelen op de markt. Meestal van Sicilië. Hier hebben ze een soort bloedsinaasappel die ik fantastisch vind. Ze heten Tarocchi. Ze zien eruit als gewone sinaasappels maar van binnen zijn ze rood. Heerlijk om te persen maar ook om mee te koken. En omdat er in november heel veel sinaasappels op de Italiaanse markt komen zijn ze ook nog eens heel goedkoop. November is echt “agrumi” tijd, citrusvruchten tijd. Daarom een taart met sinaasappel. Overigens kan iedere sinaasappel gebruikt worden.

Wat hebben we nodig om deze echte Italiaanse taart te maken?

1 sinaasappel (de schil geraspt en daarna geperst), 4 grote eieren, 500 gram mascarpone, 200 gram suiker, 100 gram zonnebloemolie, 300 gram bloem (farina 00), 8 gram gist voor zoetigheid (poeder).

Overige benodigdheden om de taart te kunnen maken

Mixer, glazen ronde schaal, vork, rasp, bakvorm van 23cm, plasticfolie

Bereiding van het deeg voor onze sinaasappel mascarpone taart

Doe in een glazen kom de suiker, 2 eieren en de zonnebloemolie. Meng goed met behulp van een vork. Voeg daarna de bloem en het gist toe en blijf goed mengen met de vork. Als het deeg een vrij homogene massa is haal het deeg uit de schaal en leg op een met bloem bestrooide ondergrond. Kneed lekker nog een paar minuten met je handen totdat je een mooi bolletje hebt.

Pak dit bolletje in de plasticfolie plastic folie en leg het ongeveer een half uurtje in de koelkast om te rijzen.

In de tussentijd maken we de vulling van onze sinaasappel mascarpone taart.

Hoe maken we de vulling van onze sinaasappel mascarpone taart?

Doe 500 gram mascarpone in een schaal. Voeg 100 gram suiker toe en mix tot een homogeen geheel. Voeg 2 eieren toe en mix de eieren goed door het mengsel. Voeg tot slot de geraspte schil van de sinaasappel en een scheut sinaasappelsap toe.

Bakken van de sinaasappel mascarpone taart

Pak de bakvorm en vet hem goed in. Strooi wat bloem op je werkblad en leg het bolletje deeg hierop. Rol uit met een deegroller tot een lange plak. Druk met het bakblik een rondje uit het deeg. Dit is de bodem. Snij verder stroken om de zijkanten van de bakvorm te bedekken. Schep het sinaasappel mascarpone mengsel in de vorm.

Bak 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160/170 C.

Buon appetito!

Lekker met een glaasje Cointreau, of een espresso. Of met allebei!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!