Echte Italiaanse recepten, paddenstoelen met aardappelplakjes uit de oven!

Herfst in Piëmonte!

Het is eind september en de officiële herfst is al begonnen. Daarom een recept wat perfect bij de herfst past. Een recept met funghi. De meeste Nederlanders kennen de funghi porcini inmiddels wel, het eekhoorntjesbrood. Maar hier bij ons in Piëmonte (en uiteraard ook verder in Italië) worden er veel meer soorten paddenstoelen gegeten. Dit recept is met Ovuli, mijn favoriete paddenstoel. Mooie oranjerode hoedjes en een geelwit stammetje. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik dit recept heb gekregen van Gianluca, onze kok bij Casa Valle Erro. Hij heeft het vorige week gemaakt bij de Piemontese cena en het was verrukkelijk. Volgens Gianluca is het een typisch Piemontese antipasto. Maar je kunt het uiteraard ook eten als contorno bij de secondo. (Bijgerecht bij het vlees)

Wat hebben we nodig om dit typische Piemontese gerecht te maken?

Voor 4 personen:

200 gram ovuli (L’Amanita Caesarea oftewel Keizeramaniet)

Het is waarschijnlijk niet zo makkelijk om aan deze paddenstoelen te komen in Nederland. Je kunt ze ook vervangen door funghi porcini.

2 grote tenen knoflook, wat verse peterselie, 5 middel aardappelen, zout, 20 cl melk, olijfolie (geen extravergine)

Bereiding van de ovuli met aardappelen

Scheid de hoedjes van de steeltjes. Snij de steeltjes en de knoflook fijn. Doe ze in een schaal tezamen met een beetje olie, de melk en een beetje gesneden peterselie. Meng goed.

Snij de paddenstoelenhoedjes in mooie plakjes en hou ze apart. Snij de aardappelen in dunne plakjes en bestrooi ze met wat zout. Hou ook deze apart.

Smeer een ovenschaal in met flink wat olie. Voeg een beetje paddenstoelenmengsel toe (niet te veel) en bedek met aardappelplakjes. Hierboven op komen de plakjes ovuli. Voeg behoorlijk wat mengsel toe en daarboven op opnieuw aardappelplakjes en plakjes ovuli. Vul aan met het restant van het mengsel en voeg eventueel nog wat olie toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ovuli met de aardappelen ong. 30 tot 40 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Buon appetito!

En mochten jullie dit recept niet zelf willen maken maar bij ons aan onze prachtige lange tafel in ons verwarmde buitenrestaurant willen nuttigen…

Ons vrijstaande 2 tot 4 persoonsappartement La Stalla is nog vrij van 23-10 t/m 30-10 evenals onze ruime B&B kamer Il Cucinotto.

Info@EenWeekjeItalie.nl

Ook interessant..

6 leuke dorpjes in Piëmonte

6 leuke dorpjes in Piëmonte Piemonte is een fraaie landelijke omgeving in het noordwesten van Italië (bekijk hier meer tips en tricks voor Italië) Van

Januari update

Januari 2024 | update Januari is naast uiteraard de eerste maand van het jaar, ook de maand van mijn verjaardag. Niet dat ik daar zoveel

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!