De zomer is begonnen in Piëmonte

Officieel begint de zomer op 21 juni maar dit jaar begon de zomer hier in Piëmonte al eind mei. We hebben nog nooit zulke hoge temperaturen gehad in mei en ook juni heeft tot nu toe uitschieters tot 36 graden. Dat is wel heel warm voor Noord-Italië. En zoals alle Nederlanders, klagen ook de Piemontesi over het weer. Maar dit jaar is iedereen eensgezind, het is veel te warm. En daarnaast regent het niet. Een aantal weken geleden hadden we op zaterdagavond een hele pittige onweersbui. Met windstoten en hagelstenen zo groot als knikkers. Weer wat je normaal alleen ziet rondom de meren, zoals Garda. Maar door de extreme hitte kregen wij er ook mee te maken.

Zomerse buien in Piëmonte en bij Casa Valle Erro

Afgelopen vrijdag (24 juni) hadden we ook een onweersbui en viel er in een half uur tijd 10 cm water. Maar dat is nog bij lange na niet genoeg voor onze watervoorraad. Het is al sinds maart erg droog en afgelopen winter heeft het bijna niet gesneeuwd. Iedereen begint zich nu wel een beetje zorgen te maken want het is pas juni. Juli en augustus, de echte zomermaanden moeten nog komen. Onze rivier de Erro is bijna leeg. Gasten die hier al jaren komen zien echt het verschil met andere jaren. Afgelopen week kwam er een communiqué van de burgemeester van Melazzo (maar ook bij onze buurgemeenten) dat het kraanwater niet meer mag worden gebruikt voor het wassen van de auto, het vullen van opzet zwembaden en het besproeien van de moestuin of het grasveld. Dit hebben wij in al die jaren dat we hier wonen nog maar 1x meegemaakt. De situatie is dus echt wel verontrustend.

Lekker genieten van het zomerse weer bij Casa Valle Erro in Piëmonte

Maar onze gasten genieten net als overigens wij uiteraard volop van het heerlijke zomerweer. De zon schijnt volop en dat is toch iets waarvoor je naar Italië op vakantie gaat. Het zwembad wordt massaal gebruikt en de hottub wordt nu een cool tub om even af te koelen na een half uurtje zon.

Alle bloemen en planten staan volop in bloei, de jasmijn, alle rozen, de lavendel, de geraniums en de oleanders doen het fantastisch. Zij hebben blijkbaar geen last van de warmte en het gebrek aan water. Onze tomaten doen het ook goed, ze krijgen stiekem toch een gietertje water per dag. Een winter zonder eigen gemaakte tomatensaus gaat natuurlijk niet.

De fruitbomen hangen ook helemaal vol. Vorig jaar hadden we helemaal geen fruit omdat alle bloesem eind april is doodgevroren. Maar dit jaar komt het helemaal goed, vijgen, appels, peren, walnoten, alles doet het als een tierelier. Maria Teresa brengt iedere week een kratje heerlijke perziken. Ze zijn dit jaar wat kleiner door gebrek aan vocht maar de smaak is daardoor nog intenser.

Wijn en water

De wijnboeren maken zich ook zorgen. De wijnranken “soffrono” zeggen ze, ze lijden onder het gebrek aan regen. De wortels van de wijnranken gaan meters de grond in op zoek naar water, maar dat kan wel eens niet genoeg zijn dit jaar. Dat betekent minder opbrengst en minder vocht in de druiven dus ook minder liters. Er kan wel eens schaarste ontstaan wat uiteraard weer invloed heeft op de prijs. We gaan het zien!

Onze huisdieren en zomer in Casa Valle Erro in Piëmonte

Onze dieren lijden ook een beetje onder de warmte. Vooral Inka heeft het moeilijk. Ze is al 10 en erg groot dus kan haar warmte niet goed kwijt. Ze ligt het liefst in de douche op de koele tegels. We hebben een ventilator voor haar gekocht zodat ze wat frisse lucht krijgt en een beetje afkoelt. Yopie lijkt er niet zoveel last van te hebben. Ze is natuurlijk veel jonger en kleiner. Hoewel, ze ligt niet op haar favoriete kussen maar op de tegels. Ze zoekt de koelte dus wel op. Onze katten slapen de hele dag onder een stoel, bank of onder de boompjes. Pas als de zon weg is komen ze weer tevoorschijn. Zij zijn het slimste van allemaal.

En wij? Het kan ons niet warm genoeg zijn. We genieten volop van de zon en van de zwoele zomeravonden. Wat is het toch heerlijk om tot ’s avonds laat buiten te zitten met een heerlijk glas koele witte wijn met het geluid van de krekels, uil en nachtegaal op de achtergrond en de vuurvliegjes die tussen de bosjes dansen. Het leven is goed in Casa Valle Erro!

Fijne zomer allemaal!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!