Giro d’Italia start dit jaar in Piëmonte

Dit jaar is het alweer de 107e editie van de Ronde van Italië, de Giro d’Italia. De Giro wordt verreden van 4 mei tot en met 26 mei.  De race is 3.321 kilometer lang en herbergt 42.900 hoogtemeters. Er staan bijna 70 tijdritkilometers op het menu. De wedstrijd start met een heuveletappe van Venaria Reale naar Turijn en eindigt in Rome. De eerste 4 etappes worden in Piëmonte gereden.

In 1909 werd de eerste Giro d’Italia gereden en sindsdien is de meerdaagse race door Italië uitgegroeid tot de belangrijkste rittenkoers ter wereld, ná de Tour de France.

De Giro d’Italia om de hoek bij Casa Valle Erro in Piëmonte

Ieder jaar is de Giro d’Italia uiteraard een geweldig event maar dit jaar is het helemaal speciaal want de Giro doet ook Acqui Terme aan. Acqui Terme is een stadje vlakbij Casa Valle Erro, waar wij onze boodschappen doen, restaurants bezoeken en iedere week naar de markt gaan.

Ook voor onze gasten is Acqui een heerlijk stadje om te bezoeken. Het is een Romeins stadje met warmwaterbronnen en zelfs een echte Duomo. En dit jaar dus op dag 4, dinsdag 7 mei, de 4e etappe van de Giro d’Italia van Acqui Terme naar Andorra, een kustplaats in Ligurië.

Etappes van de Giro in Piëmonte

Piëmonte is sowieso goed bedeeld met het aantal etappes. Zo is de openingsrit een heuvelrace rondom Turijn, terwijl er al op dag twee een aankomst bergop is. Oropa is het eindstation van de 2e etappe. Wie herinnert zich niet de etappe in 2017 waar onze Tom Dumoulin zegevierde op de onregelmatige klim van 11,8 kilometer naar het vermaarde heiligdom! Exact een week later werd hij gekroond tot eindwinnaar van de 100e editie van de Giro.

In de 3e etappe trekt de roze karavaan van Novara naar Fossano. De race is 165 kilometer lang en ziet er verleidelijk uit voor de snelle mannen.

De 4e etappe voert verder zuidwaarts. Na de start in Acqui Terme is de streep getrokken aan de bloemenrivièra. Ook die rit ziet er goed uit voor de sprinters.

Fausto Coppi, super wielrenner uit Piëmonte

Wat wellicht ook niet iedereen weet is dat de legende Fausto Coppi ook uit Piëmonte komt. Er is een museum aan hem gewijd in zijn geboortedorp Castellania. Erg leuk om te bezoeken voor iedereen die van wielrennen houdt!

Het levensverhaal van de wielerheld leest als een spannend jongensboek. Coppi (Il Campionissimo) werd geboren in 1919 in Castellania, een piepklein dorpje in Piëmonte. De kleine Fausto was als kind een klein, ondervoed en niet echt gezond ventje. Maar fietsen kon hij!  Hij scharrelde ergens in een kelder een roestige brik zonder remmen op en spijbelde van school om zo hard mogelijk in de omgeving te kunnen racen. Op zijn dertiende was zijn schoolcarrière definitief ten einde en ging de jonge Fausto aan het werk als knecht in een slagerij. Zijn taak was het bezorgen van de bestellingen. Op de fiets, natuurlijk.

Op zijn vijftiende won hij zijn eerste officieuze wedstrijd. Begin ’38 kreeg hij zijn licentie ‘als ongebonden renner’ en de prijs voor zijn eerste officiële zege was een wekker. Toen hij twintig was, eindigde hij als eerste in de Giro en in ‘42 vestigde hij in Milaan het werelduurrecord met een tijd die pas in ’56, na veertien jaar, door Jacques Anquetil verbeterd werd. Hij won twee keer de Tour de France, vijfmaal Milaan–San Remo, driemaal de Ronde van Lombardije en een keer Parijs–Roubaix. In ‘53 werd Fausto Coppi wereldkampioen.  Door zijn overdaad aan successen sprak men eerbiedig van het ‘tijdperk Coppi’.

De roze trui van de Ronde van Italië

De Giro d’Italia is de tegenhanger van de Tour de France in Italië. Er wordt geen gele trui uitgedeeld aan de winnaar maar een roze trui. De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Giro. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetto dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt. De trui werd ingevoerd in 1931 en wordt na elke etappe aan de leidende renner van de ronde uitgereikt.

Wat een feest voor alle gasten die een luxe vakantieappartement hebben geboekt bij Casa Valle Erro in de week dat de Giro d’Italia Acqui Terme aandoet!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!