Corona update, 9 maart 2020

Maandagavond 9-3 om 22.30 heeft de Italiaanse regering besloten dat de maatregelen die al genomen waren voor het noorden van Italie om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan, gaan gelden voor het hele land. “Finalemente regole uguali per tutta Italia” hoor en lees ik om me heen.

Het land dreigde namelijk te worden gesplitst in Noord en Zuid doordat de regels alleen golden voor het Noorden. Zondagavond zijn er heel veel mensen uit Noord-Italie richting Zuid gereisd om te ontsnappen aan de strenge regels. Met als gevolg dat de corona zich nog meer kan verspreiden. Door deze maatregel wordt dat nu voorkomen en hopen we dat we eindelijk het virus kunnen indammen.

Ik krijg heel veel vragen van familie, kennissen, vrienden en gasten over hoe het met ons gaat. Hartverwarmend is het. Met ons is alles goed! We zijn niet ziek en hebben geen klachten.

Wat heeft code rood voor ons te betekenen?

Code rood betekent onder andere het volgende:

  1. Niemand mag zijn gemeente verlaten
  2. Niemand mag zich verplaatsen alleen voor werk of in noodgevallen
  3. Alle activiteiten en evenementen waar grote groepen mensen bij elkaar komen worden afgelast.
  4. Geen trouwerijen meer
  5. Geen bezoek in ziekenhuizen
  6. Bars en restaurants mogen open van 6.00 tot 18.00 mits de gasten een meter afstand van elkaar houden.

Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 3 april en zijn er op gericht om contact tussen mensen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Wat betekent code rood in de praktijk voor ons?

In de praktijk merken wij niet zo heel veel van deze regels. Wij zijn aan het werk op ons eigen terrein en de werklui die bij ons aan de gang zijn mogen gewoon bij ons komen. Ook koeriers komen aan de deur. Er wordt heel erg geprobeerd om de economie aan de gang te houden. 

Op dinsdag ga ik altijd naar de markt en supermarkt. Zo ook vandaag. Het was rustiger maar iedereen haalt toch zijn boodschappen. Er zijn geen lege schappen in de supermarkt. Sinds gisteren merken we wel dat de mensen meer afstand houden. De regel die door de regering is gesteld, hou in ieder geval een meter afstand, wordt nageleefd. Het spontaan even omhelsen, zoals de Italianen (en ik ook) gewend zijn gebeurt niet. JP was gister in een ijzerhandel en daar hadden ze een touw gespannen voor de toonbank om de afstand tot de medewerkers te waarborgen. Ook op de sociale media wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. 

Er zijn veel restaurants die ’s avonds eten aan huis brengen omdat ze na 18.00 gesloten zijn. Onze slager in Melazzo biedt aan om vlees thuis te bezorgen. Zo proberen we om het dagelijks leven gewoon door te laten gaan maar ons toch zo weinig mogelijk te verplaatsen.

Hoe staat het met het virus in Piemonte?

In de regio Piemonte zijn op dit moment 380 ziektegevallen, waarvan 63 in onze provincie Alessandria. Even om een idee te geven, Piemonte is 2/3 van Nederland. In onze directe omgeving zijn er geen ziektegevallen bekend. Op het platteland is de kans op besmetting natuurlijk ook veel minder omdat we allemaal vrij ver van elkaar wonen. Ook heeft iedereen hier zijn werk aan huis dus zijn er weinig “verplaatsingen”.

Forza Italia!

Wat we merken is dat alle Italianen heel solidair zijn. Iedereen is ervan overtuigd dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven om het virus in te dammen. We zien in dat als we nu nog 14 dagen even een pas op de plaats maken, we het virus hopelijk onder controle kunnen krijgen. Pasen is waar we met z’n allen naar toe werken. Hopelijk kunnen we dan weer met z’n allen genieten van al het mooie wat dit land te bieden heeft. 
In de tussentijd gaan wij gewoon door met de voorbereidingen voor ons nieuwe seizoen. Zodat als we mogen beginnen, we er helemaal klaar voor zijn en onze gasten weer een onvergetelijk weekje Piemonte mogen laten beleven.
We houden jullie op de hoogte!

Lieve groeten,

Gerda en Jan Pieter

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Guccia, Il Gazebo & La Cascina. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, Il Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!