Canelli, de italiaanse hoofdstad van de Spumante

Canelli, als je dit kleine stadje voor de eerste keer ziet dan denk je, is dit alles? Is dit de hoofdstad van de Italiaanse Spumante? Het is nl. wellicht een pittoresk dorp gebouwd tegen een heuvel, maar lijkt niet zo spectaculair. Maar de echte schatten liggen onder de grond! Lees hieronder veel meer over Canelli.

Canelli in Piemonte producent van Moscato d’Asti en Spumante d’Asti

Canelli is een klein stadje op ongeveer een half uur van Casa Valle Erro, in de provincie Asti. De stad ligt aan de bron van het riviertje de Belbo, precies op de grens van de streken Langhe en de Monferrato.

De economie van Canelli is gebaseerd op wijn en alles dat met ermee te maken heeft. Het is het thuisfront van vele bekende wijnhuizen zoals Gancia, Coppo, Contratto en Bosca. Zij produceren allemaal spumantes gemaakt volgens de methodo classico.  En wat Canelli zo bijzonder maakt is dat deze spumantes allemaal worden gemaakt en opgeslagen in prachtige ondergrondse kelders. Deze kelders zijn zo uniek dat ze op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco staan. Ze worden ook wel ondergondse kathedralen (cathedrali sotterranee) genoemd en hebben een lengte van zo’n 14 km totaal. De temperatuur in deze kelders ligt constant rond de 12 en 14 graden en is ideaal voor de spumantes.

Hoe is Canelli de hoofdstad van de Spumantes geworden?

In de eerste helft van de 19e eeuw probeerde diverse wijnboeren in Piemonte een spumante te maken. Carlo Gancia, de grondlegger van het grote wijnhuis Gancia, slaagde er als eerste in om in 1856, de eerste Italiaanse zoete spumante, de Moscato d’Asti te produceren. Deze mousserende zoete dessertwijn is inmiddels een begrip. Er worden jaarlijks 70 tot 80 miljoen flessen van geproduceerd, alleen van de moscaatdruiven uit de directe omgeving van Canelli.

Maar Carlo ging verder. Tijdens zijn verblijf in Reims Frankrijk, leerde hij de kneepjes van het vak om champagne te maken. Terug in Italie ging hij aan de slag om ook een droge spumante te maken op dezelfde manier als champagne, dus met een tweede fermentatie in de fles. In Italie wordt dit de metodo classico genoemd, in plaats van zoals in Frankrijk, methode champagnoise. Deze droge Spumante d’ Asti wordt gemaakt van de druivenrassen pinot nero en chardonnay.

Rondleidingen bij Coppo, Contratto, Gancia en Bosca in Canelli

Gelukkig zijn alle ondergrondse wijnkelders ook te bezoeken. Coppo, Contratto, Gancia en Bosca geven allemaal rondleidingen gevolgd door een degustatie van hun spumantes. Een echte aanrader! Wel even reserveren van te voren, dit kan allemaal online.

www.coppo.it

www.contratto.it

www.gancia.com

www.bosca.it

Canelli, niet alleen voor spumantes maar ook voor goede restaurants

En wat is er nou leuker om na een rondleiding met een spumante proeverij lekker te gaan eten? Wij gaan graag naar Canelli voor onze zondagmiddag pranzo. Eén van onze favorieten is gelegen tegenover Gancia, in de enoteca van Canelli, ristorante Casa Crippa. Hier runt de familie Crippa een prachtig restaurant in een ondergrondse wijnkelder uit de 2e helfs van de 19e eeuw. Moderne piemontese gerechten en heerlijke wijnen. Een ander, wat eenvoudiger restaurant bevindt zich tegenover Coppo, Osteria dei Meravigliati. Zij hebben ook een terras buiten wat uiteraard heerlijk is in de zomermaanden. Verder eten wij altijd heel graag bij Ristorante San Marco. Een aantal jaren geleden hadden zij nog een Michelin ster. Zij hebben hier bewust afstand van gedaan maar de keuken is nog steeds geweldig. Alle borden zijn een feest. En tot slot noem ik nog Ristorante Civico 15, een wat hipper restaurant met een Piemontees Siciliaanse keuken.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!