Voorbereidingen voor Kerst 2020 in Casa Valle Erro

We zijn volop in de voorbereiding voor Kerst 2020. Het zal een andere Kerst worden dan die we ooit hebben meegemaakt, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een bijzonder feest vol met gezelligheid, sfeer en eten en drinken. En gelukkig is Piemonte tot en met 20 december geel waardoor we voor de Kerstdagen lekker uit eten kunnen en al onze Italiaanse vrienden fijne kerstdagen kunnen wensen. De restaurants zijn dit jaar gesloten van 24 december tot en met 27 december en dus kunnen we dit jaar niet uit eten met Kerst. Maar ook dat is geen probleem, we maken gewoon zelf een heerlijk Kerstmenu!

Onze eerste Kerst in Piemonte

Nu we de afgelopen dagen hard bezig zijn met het versieren van het terrein met lichtjes en het opzetten van de kerstboom in ons huis moest ik terugdenken aan onze eerste Kerst in Piemonte.

Wij zijn in januari 2006 in Piemonte komen wonen. Het was een strenge winter, we hadden een lekkende houtkachel en kozijnen waar de wind zo doorheen waaide. Maar we vonden het geweldig.  Al snel leerden we onze buren kennen en raakten we aardig ingeburgerd in de maanden die volgden. We werkten iedere dag hard en genoten volop.  En tot onze grote verrassing werden we uitgenodigd door onze buren om op 1e Kerstdag bij hen te komen eten. Waarschijnlijk hadden ze medelijden met ons. Kerst in een huis dat volledig op z’n kop stond zonder naaste familie, dat kan toch niet! Het was echt bijzonder want 1e Kerstdag wordt eigenlijk alleen maar gevierd met naaste familie.

Kerst vieren bij een Italiaanse familie

Maar hoe werkt dat nou, zo’n Kerst pranzo bij een Italiaanse familie? We hadden er uiteraard geen idee van. Hoe laat moet je er zijn, moet je kadootjes meenemen, hoe ga je gekleed? Heel veel vragen en geen antwoorden. Rond half 1 gingen we op weg, de pranzo begint eigenlijk altijd om 13.00, dus dan waren we niet te vroeg maar ook niet te laat. Halverwege ging mijn telefoon, waar we bleven? Iedereen was er al! Toen we binnen kwamen bleken we enorm overdressed. De vrouw des huizes, onze buurvrouw Teresa, liep in een makkelijk huispak. Haar man, Piero, had een spijkerbroek aan met een overhemd. Ik had een mooie zwarte jurk aangetrokken en JP een nette broek met overhemd en jasje. Maar we kregen veel complimenten! De kadootjes werden aangenomen en niet uitgepakt maar onder de boom gelegd.

Eten en drinken in Italie met Kerst

En toen begonnen we met het eten. We waren met een hele ploeg, wel 14 man. Onze buurvrouw hebben we de hele dag niet gezien, die bleef maar eten aanslepen. Alleen al de antipasti waren zo’n 10 gangen. En aangezien wij nog niet helemaal doorhadden hoe het Italiaanse eten in elkaar zat, bleven wij lekker door eten. Vooral JP was de klos, iedere keer als de schaal weer voorbij kwam, zeiden de Italianen, mangi Pieter, mangi! (eet Pieter, eet). Dus na de antipasti zaten we behoorlijk vol. Het was inmiddels 15.00 en op een gegeven moment zaten we nog maar met z’n 8-en aan tafel. Toen JP naar het toilet ging en terug kwam fluisterde hij mij in mijn oor, er liggen 2 ooms te slapen! En zo ging het de hele dag, soms was er iemand even weg voor een powernapje.

Na de antipasti kwamen 2 soorten pasta, daarna 2 soorten vlees, toen nog kaas en fruit en tot slot de dolce en panettone. We wisten niet meer hoe we het hadden! Inmiddels was het 19.00 en zaten we nog aan het eten! De bel ging en de buren schoven aan. Er kwam weer een schaal met eten op tafel en dat was het moment waarop wij de handdoek in de ring gooiden. We konden niet meer. We namen afscheid, zijn naar huis gegaan en direct in slaap gevallen. Een eerste Kerst in Piemonte om nooit te vergeten.

Wij wensen iedereen hele fijne Kerstdagen, of zoals wij het hier zeggen: Vi auguriamo Buon Natale!

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!