Bagna Cauda, een echt Piemontees gerecht!

In het kader van de echte Italiaanse recepten, vandaag een ode aan een echt Piemontees gerecht, nl. de Bagna Cauda. Bagna betekent bad en cauda is warm. “Het warme bad” oftewel een warme saus. Bagna Cauda bestaat al sinds de 16e eeuw in Piëmonte en is in 2005 toegevoegd aan het Patrimonio Unesco, het gerecht staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Met recht dus een klassieker in de Piemontese keuken!

Bagna Cauda, een echt Piemontees gerecht

Bagna Cauda is een echt herfst en wintergerecht in Piëmonte. Toen wij hier kwamen wonen in januari 2006 werden we al snel door onze buren uitgenodigd om te komen eten. En dat was Bagna Cauda. Bagna Cauda is een soort fondue. Iedereen krijgt een stenen kommetje met een waxine lichtje eronder. In het Piemontees heet het potje een fujot. In de fujot zit een mengsel van knoflook, ansjovis en olie. Op tafel staan grote schalen vol met wintergroenten zoals kool, witlof, rode bieten en ui uit de oven, gekookte aardappelen, wortelen, geroosterde of rauwe paprika en cardo gobbo. Cardo Gobbo is een echte Piemontese groente, daar wijd ik later nog een blog aan.

Bagna Cauda tussen de Italianen

Bagna Cauda eet je vaak in grote gezelschappen. Het is echt een maaltijd om samen de donkere herfst en winterdagen door te komen. Onder het genot van lekker eten en drinken er samen een mooie avond van maken.

Piemontesi zeggen dat je Bagna Cauda ook altijd samen als koppel moet eten. Er zit nl. zoveel knoflook in dat je dat alleen overleefd ’s avonds in bed als de ander het ook heeft gegeten.

Bagna cauda kan ook gegeten worden als antipasto. Je krijgt heel vaak in echte Piemontese restaurants gegrilde rode en gele paprika met bagna cauda. De combinatie van de zoete paprika met de wat zoute saus maakt dit voor mij één van mijn favoriete voorgerechtjes.

Bagna Cauda Day

Er is zelfs een “Bagna Cauda Day” in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor dit bijzondere Piemontese gerecht. Dit jaar wordt de Bagna Cauda Day gehouden op 25, 26 en 27 november. Talloze restaurants bij ons in de Monferrato doen mee aan deze dag. Overal kan je heerlijk Bagna Cauda eten voor € 25.

Zelf Bagna Cauda maken

Er zijn 2 soorten Bagna Cauda, één met room en melk en één zonder. Volgens kenners (waaronder mijn buurvrouw) zit er in de echte Piemontese Bagna Cauda geen room of melk. Room en melk is een Franse invloed en hoort niet in de Bagna Cauda van de Monferrato. Ik zal daarom het meest originele recept aanhouden.

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

400 gram niet schoongemaakte knoflook, 400 gram gezouten ansjovis, 500ml olio extravergine. Voor het bereiden gebruiken we een stenen pan (kaasfonduepan) en een houten lepel.

Hoe bereiden we de Bagna Cauda?

We beginnen met het schoonmaken van de knoflook. Na het verwijderen van het schilletje snijden we de knoflook in 2-en en verwijderen we het hart. Daarna snijden we de knoflook aan plakjes.

De ansjovisfilets moeten worden ontzout, dit kan het beste met witte wijn. Niet onder een lopende kraan! Daarna halen we de filets door de helft.

Doe in de stenen pan (kaasfonduepan) de knoflook, de ansjovis en de olie. Zet de pan op laag vuur en kook alles zachtjes, steeds roerend totdat de ansjovis en de knoflook zijn opgelost. Dit duurt zeker een uur!

Verdeel de saus over de 4 fujot en doop er de groenten in. Je weet niet wat je proeft!

En voor wie het maken van de echte Bagna Cauda “live” wil zien verwijs ik naar het volgende filmpje:

 

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!