THE MAKING OFF

Juni 2008

Datum: Zondag 1 Juni 2008 
foto
Normaal zijn we altijd lekker met z’n tweeen op zaterdagochtend, maar door het slechte weer van de afgelopen week waren de goedgekeurde “gecertificeerde” steigers nog steeds niet geplaatst. Dus vanmorgen om 8 uur stond er een hele ploeg klaar om het huis van voor naar achter in de steigers te zetten. Rond 12 uur waren ze klaar, of eigenlijk nog niet, maar ze hadden te weinig materiaal meegenomen! Altijd handig, eerst langskomen om uit te meten hoeveel je nodig hebt en daarna te kort meenemen. Klinkt erg italiaans. Dinsdagmiddag komen ze weer om het af te maken. Dat zal dus wel woensdag worden!

Datum: Zondag 1 Juni 2008 
foto
Gisteravond zijn we naar Montabone geweest, een klein middeleeuws dorpje zo’n 15 km bij ons vandaan. Een maal per jaar is er een groot feest, “una sera nel Borgo medioevale di Montabone”. Alle inwoners lopen in middeleeuwse kledij, er zijn optochten, wedstijden tussen ridders, optredens van vaandelzwaaiers, vuurvreters etc. En je kan natuurlijk lekker eten en drinken. Het hele dorp is ook versierd zodat het echt lijkt alsof je in de middeleeuwen bent. En ’s avonds werd alles verlicht met kaarsen. Het geheel werd afgesloten met een inmens vuurwerk en een echte heksverbranding! Een daadwerkelijk “spettacolo”!

Datum: Maandag 2 Juni 2008 
foto
Wat houden wij toch van werk. Waar een raam zit, moet een deur komen en waar een deur zit moet toch echt een raam komen. Dus breken we eerst het kozijn uit onze oude keuken en verwijderen al het puin. Daarna metselen we de eerste stenen en aan het einde van de week is de deur vrijwel zeker een raam. Er wordt vandaag helaas niet gewerkt aan het dak, niet vanwege het weer, maar vanwege een feestdag, het is namelijk “Festa della Repubblica”.

Datum: Dinsdag 3 Juni 2008 
foto
Het dak begint nu echt vormen aan te nemen. Vandaag gingen de koperen goten erop. Echt een rib uit ons lijf, maar mooooiiiii. Een dak maak je trouwens niet zomaar. Eerst een frame van kastanjehouten balken, dan tussenbalken, aftimmeren met planken, bedekken met folie, isolatiemateriaal erop, daarna komen de golfplaten (sotticoppi of ondina) en tot slot de oude dakpannen. Tja, het duurt effe maar dan heb je wel het mooiste dak van Piemonte. Overigens kwam degene die ons de “coppi” wilde verkopen voor 1 euro vandaag ook nog langs. Voor 0,50 cent mochten we ze hebben. We hebben het hard gespeeld en 0,45 geboden. Tja, we blijven echte hollanders hé!

Datum: Woensdag 4 Juni 2008 
foto
Even een up-date over Dodo. Het gaat zo geweldig goed met dat katje. Hij speelt, eet en slaapt. Alles is een avontuur en hij loopt overal, ook buiten. Als ik hem roep komt ie direct. En met de honden is ie grote vrienden. Vooral zwaaiende staarten is geweldig. Daar hangt ie aldoor in. ’s Avonds gaat ie in zijn hokje, maar hij miauwt niet eens, gaat lekker slapen. En plassen en poepen doet ie al buiten. Een aanwinst voor ons gezin, dat is ie!

Datum: Donderdag 5 Juni 2008 
foto
Gisteravond hebben we de “coppi” deal gesloten! Voor 45 cent konden we ze ophalen. Dus dat zouden we vanmorgen gaan doen. Helaas regende het weer, dus hebben we dat uitgesteld naar de middag. De coppi zijn echt prachtig en wat nog belangrijker is, ze zijn bijna allemaal geel. We hadden reeds rode, dus nu kunnen we ze mooi mengen en wordt het dak nog mooier dan we al dachten. De mannen wachten op de coppi dus in de tussentijd hebben ze de muur van de schuur naast het huis (zit aan het huis vast) opnieuw gemetseld en gestuct. Later gaan we dit geel afstuccen. Past perfect bij het natuursteen. Al met al weer veel progressie vandaag!

Datum: Vrijdag 6 Juni 2008 
foto
Vandaag was toch wel weer een historische dag. De coppi (jawel, rood en geel!) werden geplaatst. Toch weer een ingewikkeld werkje want ze worden per stuk met een beugeltje bevestigd. En het resultaat is in één woord geweldig, we zijn ongelofelijk trots op ons dak!

Datum: Zondag 8 Juni 2008 
foto
Vrijdag is Gerko aangekomen. Samen gaan we natuurlijk alle wedstrijden van het EK kijken. En volgende week dinsdag gaan we naar Nederland-Roemenie in Bern. Zaterdagavond kwamen onze Zwitserse buren bij ons de openingswedstrijd kijken. Ze hadden Zwitserse shirtjes voor ons meegenomen met onze naam erop! Helaas verloor Zwitserland met 1-0. Maar we hebben toch een hele gezellige avond gehad en heerlijk gegeten. (calamari ripieni)

Datum: Dinsdag 10 Juni 2008 
foto
Tja, wat moeten we zeggen. 3-0, 3-0,3-0,3-0,3-0,3-0,3-0. Meer is er vandaag niet te melden.

Datum: Dinsdag 10 Juni 2008 
foto
Sinds Gerko er is schijnt de zon. Of in ieder geval hebben we geen regen meer. Aangezien het hele huis nu toch in de “gecertificeerde” en dus hele dure steigers staat, maak ik de muren schoon. Ik bik al het oude stucwerk eraf. Tja, we houden nou eenmaal heel erg van werk. De mannen maken het eerste gedeelte van het dak af. De “coppone”, oftewel de nokpannen gaan er op. Hier gingen we bijna failliet aan want ze kosten 14 euro per stuk! (ter vergelijking, de dakpannen kosten tussen de 0,37 en 0,45 cent). Maar bij het verwijderen van een dak raken vaak de nokpannen stuk omdat die in het cement worden gelegd. Zo ook die van ons. En dat is toch weer een hele klus. Maar aan het einde van de dag zit alles erop en zijn we weer zeer trots op ons dak! JP had overigens nog voorgesteld met gele coppi 3-0 als patroon te leggen, maar daar wilden onze italiaanse bouwvakkers niet aan mee werken, gek hé!

Datum: Woensdag 11 Juni 2008 
foto
Het was vandaag de dag van het verplaatsen van de kraan. We gaan beginnen aan het 2e stuk van het dak en vanaf de huidige positie op het middenterrein kan de kraan daar niet bij. In de loop van de maanden hebben we het hele terrein volgezet met materiaal, dus eerst moet er heel veel opgeruimd worden zodat we de kraan kunnen wegrijden. Dat gaat JP doen met de tractor. Die staat al bijna 2 jaar stil maar doet het direct (gelukkig). Het verplaatsen gaat voorspoedig totdat ie naast het huis een heuveltje op moet. De tractor raakt helemaal vast in de grond, door alle regen is de grond nog steeds zeiknat. Dus bellen we de buurman, die heeft ook zo’n tractor met rupsbanden. Helaas krijgen we het niet voor elkaar. Dus de kraan staat nu scheef gezakt naast het huis. Morgen weer een dag.

Datum: Donderdag 12 Juni 2008 
foto
Tegen het einde van de ochtend staat dan eindelijk de kraan. Meneer Rossi moest er nog aan te pas komen met zijn grote kraan, anders stond ie nou nog niet op zijn plek. Je kan je wel indenken dat JP niet erg blij was. Ik was gelukkig niet op de “cantiere”, dus heb ik niks meegemaakt van de woordewisselingen! ’s Middags konden de mannen beginnen met het slopen van het tweede gedeelte van het dak. En slopen gaat altijd snel, vooral als je de dakpannen gewoon op een hoop flikkert. Ook dat was niet geheel volgens de afspraak, dus na een uurtje werk was de sfeer nog beter (uhum). Ik, als bemiddelaar, heb toen maar effe koffie gezet en alle mannen naar beneden geroepen. Binnen 5 minuten had ik iedereen aan het lachen en daarna ging het weer veel beter. Er werd weer gepraat en geintjes gemaakt op het dak! Tja, daar heb je dan toch een vrouw voor nodig. Die mannen zijn allemaal zo trots!

Datum: Vrijdag 13 Juni 2008 
foto
Ik kom om 8 uur uit bed, neem een kop thee en 5 minuten later sta ik beton te draaien! Dit duurt zo’n 5 uur en dan hebben we 2 kuub (oftewel 25 zakken cement) gedraaid. Dit beton is voor de fundering in appartement 2. Doordat de kraan maanden voor de deur van dit appartement heeft gestaan konden we geen beton storten. Alles was al klaar, elektra, riolering en bekisting voor het beton. En nu konden we dan eindelijk storten. En wat smaakt de pasta dan goed zo rond een uur of 1. En het allermooiste is dan dat we dat eten bij Lo Spinone en ik het zelf niet hoef klaar te maken!

Datum: Zaterdag 14 Juni 2008 
foto
Wat een avond gister! 4-1, wie had dat ooit kunnen denken. Wat een wedstrijd. Maar ja, vanmorgen stonden er weer werkzaamheden op het program. We moesten weer “coppi” ophalen. Door de week willen we niet te vaak van de bouwplaats af, want de mannen hebben duizend dingen te vragen. Dus dakpannen halen doen we op onze vrije zaterdag. 1200 stuks zijn er weer onze kant opgekomen. Gelukkig hadden we extra handjes bij het lossen. Gerko hielp lekker mee.

Datum: Zondag 15 Juni 2008 
foto
We worden wakker met zon maar in de loop van de dag gaat het toch weer regenen. De mannen hebben vrijdag het gesloopte dak afgedekt met zeilen, maar gisteravond heeft het heel hard gewaaid en zijn de zeilen natuurlijk van zijn plaats gegaan. Tja en dan moet je met regen het dak op! Gezellig.
De komende dagen zitten we in Bern, we gaan naar Nederland-Roemenie. Dus geen verhaaltjes. Er wordt wel gewoon doorgewerkt, dus als we terugkomen zullen de eerste balken wel geplaatst zijn.

Datum: Woensdag 18 Juni 2008 
foto
Maandagmiddag zijn we vertrokken naar Bern. Ik weet bijna niet waar ik moet beginnen want er is zoveel gebeurd en het was allemaal geweldig. Op de heenweg reden we over de St. Bernhardpas. Reden we boven toch zo de sneeuw in! En niet zo’n beetje ook. Aangekomen in Bern regende het pijpenstelen. Mochten we met alle oranjefans slapen in een bunker! Ieder dorp heeft zijn eigen bunker om ten tijde van een nucleaire aanval te kunnen schuilen. Nu lagen er dus zo’n 100 oranjefans op de stapelbedden. ’s Avonds was het gelukkig droog en konden we met onze nieuwe voetbalvrienden lekker feesten op het oranjeplein. De volgende ochtend zijn we al vroeg weer naar Bern gegaan om onze vouchers in te wisselen tegen echte kaartjes. Alles was super georganiseerd en rond een uur of 1 kon het feest op het oranjeplein weer beginnen. Wat een sfeer en wat oranje! Om kwart voor 5 begon de oranjemars. Langs de route stonden duizenden zwitsers foto’s te maken. Het was dan ook een unieke ervaring. In het stadion hing een geweldige sfeer en tja, gelukkig ook nog gewonnen. Na nog een nacht in de bunker keerden we vandaag weer terug. En weet je wat zo mooi is, zaterdag mogen we weer, we hebben nl. ook kaartjes voor de kwart finale!

Datum: Donderdag 19 Juni 2008 
foto
Ik werk de “orto” bij, want je kan de tomatenplantjes niet eens meer zien, zoveel onkruid staat er. En tot mijn grote verbazing heb ik al een aantal hele grote courgettes. De sla is al doorgeschoten. We komen er gewoon niet aan toe. JP bemoeit zich als echte timmerman met het plaatsen van de “capriate”, oftewel de dakspanten. Omdat ons huis aan alle kanten scheef is, is dit een ingewikkeld klusje. Gelukkig is JP ingenieus met getallen. Dus hij overklast Franco. En Franco zegt tegen JP dat als het huis klaar is, hij wel bij hem kan komen werken! Wat een compliment van een trotse Italiaan.

Datum: Zondag 22 Juni 2008 
foto
Wat een desillusie. Vandaag thuisgekomen met een kater en niet alleen van de drank. Gewoon geen kans gehad, waar was het Nederlands elftal van tegen Italie en Frankrijk? Dat wordt geen Wenen voor ons. Vrijdagmiddag zijn we vertrokken en rond een uur of 7 waren we op de camping bij Bazel. De Nederlanders bleven maar binnenstromen, de volgende ochtend is een maisveld gewoon gemaaid om nog meer tenten neer te zetten. En de sfeer was geweldig, zowel op de camping als in de stad. Wat een oranje! En iedereen dacht dat we gewoon effe gingen winnen! [behalve ik, maar ja, ik ben dan ook een echte voetbalkenner] En tussen al die mensen komen we ook nog bekenden tegen uit Amsterdam, hoe is het mogelijk. Al met al een onvergetelijke ervaring. Wij waren er bij!

Datum: Maandag 23 Juni 2008 
foto
We keren weer terug naar de realiteit, dus de wekker staat op 7 uur. Want o, ja, we moeten ook nog een dak afmaken. Eerst moet natuurlijk de nederlaag van Italie even besproken worden maar daarna wordt er weer hard doorgewerkt. Het hele frame voor het dak begint vormen aan te nemen. We laten het dak doorlopen boven de portico, zodat je ook midden in de zomer lekker buiten kan zitten zonder te verbranden. Dit [af]dakje wordt weer bedekt met de “coppi” net zoals boven de andere portico. Het is een hele uitrekenerij en veel werk [er moeten zo’n 74 balkjes geplaatst worden] maar het wordt wel heel erg mooi. De balkjes moesten eerst geschaafd worden en daarna heb ik ze weer in de olie gezet. De mannen zijn nu boven aan het metselen en metselen de balkjes weer in de muur. En zo draagt iedereen zijn steentje bij!

Datum: Woensdag 25 Juni 2008 
foto
Weer meer dan 35 graden. Zweten dus. JP heeft het slechtste werk vandaag. Hij staat midden in de zon stenen te kloven met een enorme hamer. De mannen staan op het dak te metselen. En ik…..ik ga lekker paardrijden! ’s Middags ben ik echter ook weer van de partij, ga maar weer eens puinruimen [letterlijk] En het is echt heet. Iedereen zweet zich een ongeluk, er gaan zo’n 12 flessen water per dag door. Maar met dit soort temperaturen is het ’s avonds lekker bbq-en, eindelijk weer eens een keer. De komende dagen ben ik niet online, we gaan naar Nederland, eerst naar de TT Assen, daarna spullen ophalen en dan snel weer terug naar Italie. Tot dinsdag!