Torino, de culinaire hoofdstad van italië

Torino is naast de koninklijke hoofdstad van Piëmonte tevens de culinaire hoofdstad van Italië! Een bezoek aan Torino mag dan ook niet ontbreken tijdens de vakantie bij Casa Valle Erro in Piëmonte.

De drie culinaire pijlers van Turijn

Er zijn drie pijlers waarom Turijn zich de culinaire hoofdstad van Italië mag noemen. Koffie, aperitivo en de klassieke Piemontese keuken.

Koffiedrinken in Turijn Piëmonte

“Caffè” zoals wij in Piëmonte zeggen, is het kleine zeer sterke kopje koffie dat wij drinken na een maaltijd. We noemen het geen espresso, maar caffè. Dus wil je een goede zier maken in een bar, bestel dan caffè in plaats van espresso. In Turijn vind je de mooiste historische koffiebars ter wereld. De bars zijn prachtig aangekleed met marmer en enorme spiegels. Op de bar, of in een kleine vitrine ligt een uitgebreide keuze aan zoetigheden. Want ’s ochtends bestaat het ontbijt voor de Piemontesi uit een cappuccino met een brioche, al dan niet gevuld met marmelade, crème of chocolade. Een cappuccino mag tot 11.00, daarna wordt het tijd voor de aperitivo en daarna de pranzo. En na het eten drinken wij weer een caffè!

Een echte Torinese koffiespecialiteit is de bicerin. Bicerin is een caffè met chocolade erin. De koffie wordt afgetopt met crema di latte (melk). Vergis je niet, het is geen warme chocolademelk. De chocolade is heel dik van structuur. Je proeft heel veel chocolade!

Hieronder een lijstje met historische koffiebars in Torino:

 1. Caffè Torino-Piazza San Carlo 204
 2. Caffè San Carlo-Piazza San Carlo
 3. Caffè Al Bicerin-Piazza della Consolata
 4. Caffè Baratti & Milano-Galleria Subalpina-Piazza Castello 27
 5. Caffè Mulassano-Galleria Subalpina-Piazza Castello 27
 6. Caffè Fiorio-Via Po 8
 7. Caffetteria Reale-Piazetta Reale 1
 8. Caffè Bodoni-Via Bodoni 2

Aperitivo in Turijn Piemonte

Er zijn 2 momenten op de dag voor een aperitivo, net voor de pranzo (warme lunch), zo rond een uur of 11.30 en voor de cena (diner), vanaf 18.00. De eerste aperitivo bestaat meestal gewoon uit een (alcoholisch) drankje met wat chips en olijven. De tweede echter is een aperitivo met een uitgebreid buffet met warme en koude gerechtjes. In Piëmonte heeft iedere bar rond 18.00 zo’n uitgebreid buffet met stuzzechini, lekkere hapjes. De hapjes zitten bij de prijs van het drankje in. In Turijn is dit aperitivo buffet vaak zo uitgebreid dat je daarna niet meer uit eten hoeft. Het wordt dan ook wel een apricena genoemd. Dat is natuurlijk jammer, want ook de cena is geweldig in onze culinaire hoofdstad. Maar ja, er moeten keuzes gemaakt worden!

Hieronder een lijstje met populaire aperitivo barretjes in Torino:

 1. Beerba-Via Sant’Anselmo 13/b
 2. Zelli WineCorso Vittorio Emanuele II, 35
 3. Casa Manitù-Via Virle, 1
 4. Pasticceria CapelloVia A. di Bernezzo, 48
 5. KM5 TorinoVia San Domenico, 14
 6. Lanificio San SalvatoreVia Sant’Anselmo, 30
 7. La Locanda Clandestina-Via Baretti, 16/E
 8. Lobelix CaféPiazza Savoia 4, 10122
 9. Arancia di MezzanottePiazza Emanuele Filiberto, 11/I

De echte authentieke eerlijke keuken van Piëmonte in Turijn

Piëmonte wordt gezien als de keuken van Italië. Niet voor niets is in Piëmonte de Slowfood organisatie opgericht. En omdat het koninklijke hof van Savoie was gevestigd in Piëmonte en Torino de koninklijke hoofdstad van Italië was, is de keuken van hoogstaand niveau met producten van hoge kwaliteit. Torino loopt daarom altijd voorop als het gaat om trends op culinair gebied, maar ook de echte klassieke Italiaanse keuken heeft en behoudt haar oorsprong hier. Klassiekers zoals vitello tonnato, carne cruda, agnolotti al plin (gevulde pasta), tajarin al ragù (lintpasta) en gestoofd kalfsvlees in Barolo of Barbera, ontbreken nooit op de kaart bij een klassiek Piemontees restaurant.

Hieronder een lijstje met restaurants in Torino die de klassieke Piemontese keuken voeren.

 1. Tre Galline-Via Bellezia 37
 2. Monferrato-Via Monferrato 6
 3. I Valenza-Via Borgo Dora 39
 4. Cianci-Largo IV Marzo 9B
 5. Emilio Ranzini-Via Porta Palatina 9G
 6. Ristorante Solferino-Piazza Solferino 3B
 7. Porto di Savona-Piazza Vittorio Veneto 2

 

Naast heerlijk eten en drinken heeft Turijn nog veel meer te bieden. Ik schreef al eerder een blog over de musea en pleinen in Turijn. Die lees je hier. 

Voor allerlei leuke informatie over Turijn, kijk ook op de website: https://www.guidatorino.com

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!