Markten in Piëmonte in de omgeving van ons bijzondere plekje

Wat is er nou leuker om te doen tijdens je vakantie dan het bezoeken van een lokale markt. Lekker slenteren tussen de Italianen en je verlekkeren aan alle verse lokale producten die er worden verkocht. En als je in Piëmonte bent, het slowfood walhalla, dan is een bezoek aan een markt gewoon een must.

De gewone, boeren en etenswaren markt in Acqui Terme

Zelf heb ik de markt in Acqui Terme gebruikt voor mijn Italiaanse inburgeringscursus. Iedere week ging ik 2x naar de markt om inkopen te doen. Zo breidde ik mijn woordenschat uit en werd ik heel goed bekend met alle Piemontese producten. Door ook te vragen hoe het moest worden bereid kreeg ik veel kennis over de Piemontese keuken. Nog steeds koop ik mijn groente, fruit, vlees en vis op de markt.

Acqui heeft eigenlijk 3 soorten markten. Door het centrum loopt de markt met kleding, schoenen, huishoudelijke artikelen etc. De etenswaren of voedselmarkt is op het plein achter de kerk. (Even vragen naar il mercato della frutta e verdure). Ook is hier een overdekte markt met allerlei heerlijke verse pasta’s, kazen, brood en vis. En tot slot is er de boerenmarkt net buiten het centrum (mercato dei contadini). Hier staan boeren uit de nabije omgeving hun waren te verkopen die zo uit de orto (moestuin) en frutteto (boomgaard) komen. En als je een tractor of een kettingzaag nodig hebt kun je die hier ook kopen. 

En het mooie is dat je vanaf Casa Valle Erro binnen 15 minuten op de markt in Acqui Terme bent. Wel goed om te weten is dat alle markten in de ochtend plaatsvinden tussen 8.00 en 13.00.

Maar in de omgeving zijn er uiteraard meer markten te bezoeken. Ik beperk me in deze blog tot de levensmiddelen/etenswaren/boerenmarkten. De antiekmarkten komen een andere keer aan bod.

Turijn, de grootste markt van Europa en Eataly

In de grote stad Torino is altijd wel ergens markt, maar in het oude centrum is dagelijks de grootste markt van Europa op het Piazza della Reppublica. La Porta Pila, zoals de markt in de volksmond heet heeft meer dan 1000 kraampjes vol met overheerlijke Italiaanse producten! En aangezien een bezoek aan Turijn eigenlijk niet mag ontbreken als je op vakantie bent in Piëmonte, valt dit mooi te combineren met een bezoek aan de markt. Een ander soort markt, maar eigenlijk ook niet om over te slaan is Eataly. Eataly bevindt zich in de oude vermout fabriek van Carpano en is een grote overdekte slowfood (super)markt annex restaurant. Van mooie hammen tot kazen, van allerlei soorten pasta tot het prachtige Piemontese rundvlees, van vis tot pizza, van ijs tot een echte Italiaanse caffe, alles is te koop en om lekker op te eten. De Eataly in Turijn was de eerste Eataly in de wereld en is een onderdeel van de Slowfood organisatie die is ontstaan in Piëmonte.

Andere etenswaren en boerenmarkten in de buurt van Casa Valle Erro

Alessandria

In de hoofdstad van onze provincie wordt de hele week op verschillende pleinen tussen 8.00 en 13.00 uur markt gehouden (bijv. Piazza Garibaldi en Piazza Marconi). Op Piazza della Liberta is woensdag een boerenmarkt. Ga even langs bij onze vriend Marco Beria van Ca”du Ninein. Hij heeft heerlijke torta di nocciole en andere zoete lekkernijen (glutenvrij). Hij is te herkennen aan zijn bordercollie Susy.

Nizza Monferrato

In dit kleine stadje, bakermat van de Nizza (de beste Barbera Superiore) is het iedere vrijdag markt van 8.00 tot 13.00. Daarna lekker een pranzo bij Le due Lanterne met een Nizza. Het stadje zelf is ook erg leuk om te bezoeken.

Cairo Montenotte

Hier is een levendige dorpsmarkt op donderdagmorgen, met voor ieder wat wils. Behalve de bekende en huisraadstalletjes tref je hier ook veel kraampjes aan met etenswaren zoals kazen, worsten en pasta. In het voorjaar en de zomer staan hier ook veel stalletjes met planten en boompjes. Elke tweede zaterdag van de maand wordt de zogenaamde Mercato della terra in het centrum gehouden (van 8:00 tot 13:00 uur). Dit is een echte boerenmarkt met allemaal producten uit de omgeving, verse groenten tot Ligurische extra vierge olijfolie, van vleeswaren en kazen van het binnenland tot de vis van Vado en Albenga.

Asti

Hier wordt zowel de gewone als de boerenmarkt op zaterdag gehouden. In het verlengde van deze markt ligt ook de permanente overdekte markt, waar dagelijks vlees, vis en groente te koop is.

Sassello

De route naar Sassello is prachtig. Via de SP 334 langs rivier de Erro verandert het landschap iedere bocht. Sassello is een klein dorp met als specialiteit amarettikoekjes. En op woensdagochtend is het markt.

Savona

Een dagje naar de kustplaats Savona kan worden gecombineerd met een bezoek aan de markt op zaterdag- en maandagochtend.

Markten met een thema, van truffel tot kaas tot kastanje

Naast de gewone wekelijkse markten heeft Piemonte een aantal zeer beroemde markten die zich helemaal richten op het product. Ik noem hier de truffelmarkt van Alba, de kaasmarkt van Bra en de kastanje markt van Cuneo. Er zijn er uiteraard veel meer.

Alba, de witte truffelmarkt

De gewone markt én de boerenmarkt vinden plaats op zaterdagmorgen. De markt slingert door het dorp heen en is heel gezellig en mooi te combineren met een bezoek aan dit fijne stadje.

Maar wat Alba natuurlijk echt beroemd maakt is de jaarlijkse witte truffel markt. Il Mercato Internazionale del Tartufo Bianco vindt plaats van half oktober tot eind november, met name in het weekend. Een must voor iedereen die dan in Piemonte is.

Cuneo, de Slowfood kastanje markt

Ook in Cuneo is er markt op zaterdag. Cuneo zelf is een mooie plaats met prachtige restaurants. Dus eerst even lekker Italiaanse producten inslaan en vervolgens ‘s middags genieten van de lunch in een van de restaurantjes onder de arcades.

Van 16 tot 18 oktober wordt de Fiera Nazionale del Marrone georganiseerd. Een uitgelezen kans om te kijken wat er allemaal met de kastanje gedaan kan worden: van vermalen tot meel en boven open vuur poffen tot de delicate marrone candite.

Bra, de Slowfood kaasmarkt

In het dorpje Bra, de bakermat van de Slowfoodbeweging vindt iedere 2 jaar in het derde weekend van september een internationale kaasmarkt plaats. Kazen vanuit de hele wereld kunnen geproefd worden.

Ons bijzondere plekje Casa Valle Erro heeft nog mogelijkheden in september en oktober, dé tijd voor het bezoeken van de meest fantastische markten.

Bekijk hieronder nog onze mogelijkheden:

18-9 t/m 25-9: B&B La Cambusa

25-9 t/m 2-10: B&B La Cambusa, appartement Il 1863, appartement La Cuccia

2-10 t/m 9-10: appartement Il 1863, La Stalla en Il Gazebo

9-10 t/m 16-10: appartement La Rocca, La Cantina, Il 1863, La Cuccia, La Stalla, Il Gazebo, La Cascina

16-10 t/m 23-10: appartement La Rocca, La Cantina, Il 1863, La Cuccia, Il Gazebo, La Cascina

23-10 t/m 30-10: appartement Il 1863, La Cuccia, La Stalla, Il Gazebo, La Cascina

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!