Ligurie, de bloemenriviera nabij Casa Valle Erro

Bijna alle gasten van luxe vakantie resort Casa Valle Erro in Piëmonte willen wel een dagje naar Genua en een dagje naar het strand. Laat Genua nu een ideale uitvalbasis zijn voor een dagje strand aan de Bloemen Riviera! Hieronder de tips.

De Bloemen Riviera of de Italiaanse Riviera

Ligurië, de regio onder Piëmonte aan de Middellandse Zee, wordt ook vaak de Bloemen Riviera genoemd. Vanaf het voorjaar is het één grote bloemenzee in deze regio. Dat verklaart direct de naam. De gehele kustlijn van Ligurië bedraagt zo’n 350km en strekt zich uit langs de kust van de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk tot aan de regio Toscane. Het is een afwisselende kust met luxueuze badplaatsen en kleine vissersdorpen. En Genua ligt precies in het midden tussen 2 verschillende delen van de Italiaanse Riviera.

Het westelijke gedeelte vanaf Genua naar Ventimiglia heet de Riviera di Ponente. Je komt langs dorpen en steden als Savona, San Remo en Ventimiglia. Ga je naar het oosten vanaf Genua richting La Spezia (via Portofino en Cinque Terre) dan volg je de Riviera di Levante.

Mooie vissersdorpjes die aan Genua zijn vastgegroeid zijn Boccadasse en Nervi. Beide plaatsen hebben een ruige kust met hoge rotsen en woeste golven en zijn zeker een bezoek waard. Bij Boccadasse is een klein strand. Bij Nervi zijn de golven wat hoog maar je kunt hier en daar bij een restaurant of Beachclub veilig in de helderblauwe zee zwemmen.

Boccadasse en Nervi zijn met de bus of de trein vanuit het centrum van Genua binnen twintig minuten te bereiken.

Welke plaatsen zijn de moeite waard langs de Riviera di Ponente?

De Riviera di Ponente loopt van Genua naar Ventimiglia. Ventimiglia is zeer zeker een bezoek waard. Oud en nieuw verenigen zich in Ventimiglia. Flaneren op de moderne promenade langs de zee, genieten van de middeleeuwse ‘città vecchia’ in de bovenstad.

Tussen San Remo en Cervo kom je in Porto Maurizio. Het stadje ligt er mooi op een heuvel. Van het middeleeuws verleden zie je er nog mooie paleizen, loggia’s en het Convento di Santa Chiara.

In Imperia huist één van de grotere olijfolieproducenten. Veel gasten van luxe vakantieresort Casa Valle Erro in Piemonte vragen waar je de beste olijfolie kunt kopen. Nou dat is helaas niet in Piëmonte omdat de winters hier te koud zijn voor de olijfboom. Maar aan de Bloemen Riviera kan je je hart ophalen aan olijfolie. En je kan in Imperia naar een museum waarin alles wat maar met olijven te maken heeft van a tot z uit de doeken wordt gedaan, tot een unieke verzameling van oliekannen en olielampen, liefst achttien zalen vol. Zie www.museodellolivo.com

Diano Marina, Cervo, Albenga, Loano, Finale Ligure, Noli, Albisola, Varazze en Savona staan ook allemaal bekend om hun historische middeleeuwse binnenstad en hun prachtige stranden en kom je allemaal tegen langs de route van de Riviera di Ponente.

Welke plaatsen zijn de moeite waard langs de Riviera di Levante?

Grofweg loopt de Riviera di Levante van Genua via Camogli, Portofino en Rapallo naar La Spezia. Rapallo en Portofino zijn badplaatsen die ongeveer dertig kilometer van Genua aan de kust liggen. Rapallo is een redelijk grote plaats met een mooi oud centrum. Camogli is wat kleiner maar een bijzonder fijn stadje om te bezoeken.

Portofino ligt op een schiereiland bij Rapallo. Je kunt Portofino met een snelle veerboot of bus bereiken vanuit Rapallo. Met de auto is meestal een crime dus niet doen. Rond Portofino kun je hiken, varen en zwemmen. Maar ook een boot nemen om richting Cinque Terre te gaan. Vanuit Portofino kun je naar het middeleeuwse klooster San Fruttuoso lopen. Er vaart ook een veerboot naar San Fruttuoso.

Genua is dus naast een mooie oude historische havenstad zeker ook een goede uitvalbasis voor een bezoek aan één van de vele mooie badplaatsen langs de Italiaanse Bloemen Riviera!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!