Genua, een prachtige havenstad in Ligurië

Vanuit Casa Valle Erro in Piëmonte zijn er eigenlijk 3 grote steden een bezoek waard. Milano ligt ong. 230 km rijden vanaf onze Casa en geldt uiteraard als de modestad van Italië. Torino is iets dichterbij, zo’n 100 km en is de koninklijke hoofdstad van Piëmonte, ook wel de culinaire hoofdstad van Italië genoemd.  En de laatste grote stad is Genua (Genova) aan de kust van Liguria. Genua ligt op ong. 60 km vanaf Casa Valle Erro in Piemonte. En deze blog gaat over deze geweldige havenstad, ook wel La Superba genoemd.

Genua, een prachtige havenstad in Liguria

Toen wij net in Piëmonte kwamen wonen gingen we regelmatig even naar Genua. Genua herinnerde ons een beetje aan Amsterdam, een mooie havenstad met allemaal kleine straatjes waar je urenlang lekker kan rondstruinen en waar ook ‘kroegjes’ zijn. De kroeg miste we eigenlijk het allermeest in het begin. De gezelligheid van even aan de bar zitten met een biertje. Dat vonden we in Genua. Nu komen we er omdat het gewoon een geweldige stad is met heel veel te zien en te doen.

Genua, La Superba

Genua wordt La Superba genoemd. De “Hoogmoedige” ook wel trotse stad. Deze naam is haar gegeven omdat Genova van de 11de tot de 16de eeuw één van de belangrijkste maritieme grootmachten aan de Middellandse Zee was. En aan die tijd herinneren de vele Palazzi van marmer, Genua en haar bewoners waren zeer rijk.

Genua en zijn historische binnenstad, il centro storico

Genua is een heerlijke stad met een prachtige historische binnenstad, het Centro Storico, met veel bezienswaardigheden. Het Centro Storico heeft vele fraaie Pallazi uit de 16e eeuw. Het centrum is ook nog gedeeltelijk Middeleeuws met smalle straatjes en steegjes en kleine historische, oude winkeltjes, de zogenaamde botteghe storiche. Deze winkeltjes worden al generaties lang gerund door een familie. Bezoek bijvoorbeeld het oude chocoladewinkeltje van Romeo Viganotti. Genua probeert op deze manier haar historie te behouden en deze te laten zien aan de toeristen. 

Genua en haar bijzondere kerkhof Staglieno

Het kerkhof Staglieno wordt gezien als één van de mooiste en bijzonderste van Europa, een echt openluchtmuseum. Het heeft een Pantheon (Cappella dei Suffragi) waar bekende Genuese inwoners worden herinnerd. Het ontwerp van de tuinen is gebaseerd op de romantische stijl uit de 19de eeuw en het heeft honderden monumenten, beelden en sculpturen uit de 19de en 20ste eeuw.

Genua en haar kabeltreinen

Deze bijzondere stad is tegen heuvels opgebouwd. Een bezoek de buitenwijken op de heuvels met één van de kabeltreintjes (funicolare) is eigenlijk een must. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven.  In het centrum van Genua vind je twee kabeltreintjes vlakbij Via Garibaldi. Vanaf Piazza Portello gaat er een kabeltreintje naar Sant’Anna. Iets verder weg ligt het station aan de Largo Della Zecca. Met dit kabeltreintje kun je naar de wijken Zucca en Righi op de heuvel. Deze laatste twee zijn ook zeker een bezoek waard.

Genua en haar Via Garibaldi

Via Garibaldi is de belangrijkste straat van Genua, het is echt dé trots van Genua De straat is zo’n 250 meter lang en staat bekend om de vele 16de-eeuwse paleizen. De meest vermogende families van de Republiek van Genua hebben hier gebouwd. De drie belangrijkste families waren, Rosso, Bianco en Tursi. Deze drie Palazzi kun je bezoeken. Het zijn prachtige gebouwen en je vindt er prachtige schilderijen en andere kunst. Samen met de omliggende straten Via Balbi en Via Cairoli staat Via Garibaldi op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Genua en haar heerlijke winkelstraten

 Genua is een van de meest populaire winkelsteden van Ligurië. De meeste winkels liggen in de ‘Oude Stad.’ Kleding- en schoenenwinkels vind je vooral in de Via XX Settembre. Deze straat is de belangrijkste shop straat in Genua. Hier vind je alle grote warenhuizen en de designerwinkels. Goedkopere kleding is te koop op de Via San Luca.

In de Via Soziglia zitten de winkels met regionale specialiteiten zoals luxe bonbons, jams, huisgemaakte pesto’s. Hier vind je ook sieraden van zilver en goud. Bij Piazza de Ferrari vind je ook het luxueuze winkelcentrum Galleria Mazzini en de dure winkelstraat Via Roma.

Via het plein Piazza de Ferrari kun je naar de kleine winkels en restaurants aan de Via Lorenzo in het Middeleeuwse centrum lopen. De winkelstraat Via Lorenzo en de straatjes in het middeleeuwse centrum zijn voetgangerszone. In de smalle zijstraten tussen Via Lorenzo en Via Garibaldi zijn veel leuke kleine winkels en kleine boetiekjes

Genua en haar oude haven, il porto antico

Genua is een oude havenstad, de grootse van Italië. Vanuit de haven vertrekken talloze veerboten naar Sicilië en Corsica. Maar ook veerboten naar Portofino en Cinque Terre. Op de Porto Antico zelf zijn vele restaurantjes, cafés, historische schepen en enorme jachten en je hebt een prachtig uitzicht op de oude stad. Ook vind je een Eataly op de Porto Antico. 

Meer activiteiten op de Porto Antico van Genua

Ook bevindt zich op de Porto Antico het zeeaquarium van Genua. Dit aquarium is het grootste van Europa. Het is opgebouwd uit 70 watertanks en biedt huisvesting aan 15000 dieren. Het aquarium geeft veel informatie over dieren maar daarnaast ook over behoud en bescherming van het milieu.

Een andere leuke belevenis is om het piratenschip “Neptune” te bezoeken. Het zeilschip is speciaal ontworpen voor de film “Pirates” van Roman Polanski, uit 1986. Het vertegenwoordigt een Spaans oorlogsschip uit de periode van 1680-1710. Het enorme schip heeft drie dekken, is 63 meter lang en 16 meter breed. Het schip is zeewaardig en heeft 70 kanonnen.

Vanuit de oude haven vertrekt ook de boot om dolfijnen en walvissen te spotten. En de hop on hop off bus staat hier ook. Een leuke manier om de stad in een korte tijd te leren kennen.

Genua en Boccadasse en Nervi

Genua is inmiddels vastgegroeid aan kleine voormalige kleine vissersdorpje als Boccadasse en Nervi. Via een lungomare (een promenade) van 6 km loop je vanaf de Porto Antico (oude haven) naar Boccadasse. Je kunt ook de bus nemen (bus 52) Het schilderachtige Nervi is gegroeid rondom een oud vissersdorp dat dankzij de kleurrijke huizen en romantische visrestaurants zijn charme heeft behouden. De jachthaven Porticciolo is het startpunt van de Passeggiata Anita Garibaldi, een pad langs de zee waar je allerlei bars en ijssalons aantreft. Het leidt naar het kiezelstrand Capolungo. Het uitgestrekte Parchi di Nervi omvat botanische tuinen en eeuwenoude villa’s met museums, waaronder de Galleria d’Arte Moderna. Nervi is te bereiken met de kusttram en bus 15 en 17.

Voor meer informatie over Genua kijk op de website: https://www.visitgenoa.it/

Voor beschikbaarheid komend seizoen, klik hieronder.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!