
Hoe en waar Italianen echt op vakantie gaan
De beste tips voor je vakantie in Italië Ik volg op Facebook de pagina ‘Heritance Italy’ en vorige week stond er een fantastisch verhaal op
Voortbordurend op mijn eerdere blog over risotto, uiteraard een echt Italiaans recept met risotto! Risotto komt uit Noord-Italië, met name uit de regio’s Lombardije en Piëmonte. Risotto alla Milanese is een klassieker in de Italiaanse keuken. Simpel, eenvoudig en superlekker. En wat het nog bijzonderder maakt is dat de saffraan die ik hier gebruik uit onze eigen Erro vallei komt. Wat wonen we toch in een rijk gebied!
Ook bij ons in Piëmonte wordt het veel gegeten. Risotto alla Milanese is bij ons meestal Risotto allo zaffarano. De titel van deze blog heb ik dan ook niet voor niets gekozen, want alhoewel het hetzelfde recept lijkt is dat niet het geval.
Risotto alla Milanese wordt gemaakt met saffraan maar er wordt daarnaast ook het merg van de kalfsschenkel toegevoegd. Dat wil zeggen merg uit de ossobucco, zoals kalfsschenkel heet in het Italiaans. Ossobucco betekent zoiets als ‘bot met een gat’.
Risotto allo zaffarano wordt alleen met saffraan gemaakt.
Saffraan zijn de meeldraadjes van de saffraan krokus (crocus sativus). De krokus heeft 6 paarse blaadjes en binnen in de bloem 3 rode meelstampers. Dit soort krokus bloeit in oktober en niet zoals de ons bekende krokussen, in het voorjaar. De krokus bloeit slechts 8 dagen en de oogst vindt plaats bij zonsopgang wanneer de bloemen open zijn en de stempels zichtbaar zijn. Het plukken van de meeldraden gebeurt met de hand en is een delicaat klusje. Na het oogsten worden de draadjes gedroogd. Vandaar dat saffraan ook wel het rode goud wordt genoemd, door het intensieve handwerk is saffraan zeer kostbaar. In het Italiaans wordt saffraan overigens L’oro giallo (het gele goud) genoemd, omdat de rode saffraandraadjes knalgeel kleuren als er water bijgevoegd wordt. Nog een leuk weetje, er zijn 150.000 bloemen nodig voor 1 kilo saffraan!
Ik maak het recept met alleen saffraan, mocht je het op de echte Milanese manier willen doen, haal dan het merg uit de mergpijpjes (rauw) en bak het merg mee nadat je de ui in de boter hebt aangebakken. Verder kan je het recept volgen zoals hieronder.
Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen:
320 gram rijst (Carnaroli), 1 zakje saffraan (0,12 gram, uit de supermarkt) of verse saffraan (0,25 gram), 1 kleine witte ui (zeer fijn gesneden), 60 gram roomboter (25 gram op kamertemperatuur en 35 gram in de koelkast) 60 gram Grana Padano of Parmigiano (geraspt uit de koelkast), ½ glas witte wijn, beetje zout en 1,5 liter vleesbouillon (bijna kokend)
De beste tips voor je vakantie in Italië Ik volg op Facebook de pagina ‘Heritance Italy’ en vorige week stond er een fantastisch verhaal op
De beste tips voor je vakantie in Italië Piëmonte staat bekend als de keuken van Italië. Piëmonte is het gastronomische hart van Italië en is
De beste tips voor je vakantie in Italië Juli deed zijn eer aan als zomermaand. Dagelijks rond de 30 graden, heel af en toe een
De beste tips voor je vakantie in Italië Nadat we in mei regelmatig wat regen hadden leek op 1 juni de knop wel om te
De beste tips voor je vakantie in Italië Tijdens ons verblijf op de camping bij Theo en Maaike in Ponti (Piëmonte) zijn we een aantal
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!