Turijn, de hoofdstad van Piëmonte vol met cultuur

Een bezoek aan de cultuurrijke hoofdstad van Piëmonte, Torino, kan tijdens een vakantie bij luxe vakantie resort Casa Valle Erro eigenlijk niet ontbreken.

De geschiedenis van Piëmonte met Turijn als hoofdstad

Torino (Turijn) is een prachtige, koninklijke (hoofd)stad met grootste pleinen, kerken en monumenten en fantastische winkelstraten. Turijn is na Milaan de grootste stad in Noord-Italië. Piëmonte met als hoofdstad Turijn heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Italiaanse geschiedenis. Piëmonte wordt gezien as bakermat van het huidige Italië. Turijn was de hoofdstad van het koninkrijk Savoie en werd in 1861 de eerste hoofdstad van het koninkrijk Italië. Dat duurde echter niet lang, want drie jaar later nam Florence die rol over en weer zeven jaar later werd Rome de nieuwe hoofdstad van Italië. In 1946 viel het koninkrijk, mede door de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog. Na een referendum waarin er een lichte voorkeur voor een republiek uitgesproken werd, kwam er een einde aan het koninkrijk. Hiermee werd het begin van de Republiek Italië ingeluid.

Top 10 van wat te doen in het cultuurrijke Turijn

  1. Piazza Castello 

Dit plein is ontegenzeggelijk het echte stadshart. Hier staan twee monumentale paleizen uit de periode dat Turijn de koninklijke hoofdstad was: Palazzo Reale en Palazzo Madama. Het eerste is het paleis van de koning en de tweede van de koningin, die naar het schijnt wat moeilijk overweg met elkaar konden. Beide paleizen zijn toegankelijk als musea.

  1. Kathedraal van Johannes de Doper 

In deze indrukwekkende kathedraal bevindt zich de lijkwade van Johannes de Doper.

  1. Mole Antonelliana 

Deze 168 meter hoge toren, oorspronkelijk gebouwd als synagoge is het symbool van de stad. Het werd gebruikt in het logo voor de Olympische Winterspelen en staat op de achterkant van de Italiaanse 2 eurocentmunten. Vanwege de afwezigheid van hoogbouw in Turijn is de toren van verre waar te nemen. Er is een lift naar de top en binnenin deze toren zit nu het Nationale Filmmuseum, het grootste van Italië op dit gebied.

  1. Monte dei Cappuccini 

Aan de oevers van de Po-rivier staat op de heuvel Monte dei Cappuccini een kerk, waarbij men kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

  1. Museo Egizio en Palazzo Carignano

Het Egyptisch museum is samen met de musea in Caïro en Londen de belangrijkste in het weergeven van de Egyptische geschiedenis. Het is te vinden op het Carignanoplein, naast het monumentale paleis, waar koning Victor Emmanuel II geboren is. In dit paleis bevindt zich nu het museum van de Italiaanse Eenwording.

  1. Via Roma en Via Garibaldi

De Via Roma noemt zichzelf ‘de meest elegante straat’ en heeft onder andere de bekende modezaken. Via Garibaldi is de één-na-langste winkelstraat van Europa die volledig een voetgangerszone is.

  1. Piazza Vittorio Veneto

Dit plein is het op één-na-grootste plein van Italië. Onder de “portici” op dit plein zijn er veel barretjes en restaurantjes. Lekker eten doe je in Il Gatto Nero, De Cambio, Porta di Savona, Ristorante Consorzio, Scannabue Caffe, Tre Galli/Tre Galletti. De beste koffie en bicerin (warme chocolade) vind je o.a. bij Caffé Florio en Caffé Torino.

  1. Piazza Palazzo di Citta

Op dit plein is iedere eerste zondag van de maand (behalve juli en augustus) een hele grote biologische markt. Een must voor iedereen die gek is op goed eten!

  1. Lingotto

In de wijk Lingotto (Via Nizza 230 tegenover de voormalige Fiatfabriek) staat Eataly, een soort “supermercato” annex restaurant met lokale producten uit heel Italië. Eataly is opgericht door de Slowfood organisatie die het produceren en consumeren van lokale producten stimuleert. Het is een genot om erdoorheen te lopen en lekker wat te eten. De voormalige fiatfabriek is ook te bezoeken. Boven op het Lingotto ligt de testbaan voor de fiats. Een unieke ervaring!

  1. Allianz Stadium van Juventus

En voor de echte voetbalfans is er het stadion en het museum van Juventus.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!