De giro del nizza komt er weer aan!

Casa Valle Erro ligt in de wijnstreek de Monferrato in Piemonte. De Monferrato staat sinds 2014, tezamen met de Langhe en de Roero op de Unesco Wereld Erfgoedlijst van Unesco.

De Nebbiolo en de Barbera druif

Is de Langhe met name beroemd om haar Nebbiolo druif, zowel de Barbaresco als de Barolo is van deze druif gemaakt, de Monferrato staat bekend om haar zeer goede Barbera’s. En aangezien wij in de Monferrato wonen, zijn we uiteraard ambassadeurs voor dit geweldige druivenras. We houden van Barbera, het is een makkelijk drinkbare wijn met lage tannines en een wat hoge zuurgraad. Grofweg onderscheiden we 3 kwaliteiten. De basis Barbera heeft alleen in vaten van roestvrijstaal gezeten. De Barbera Superiore gaat minstens na het rvs 6 maanden in houten vaten (barriques of botte) en de allerbeste Barbera, de Nizza, moet zeker 18 maanden rijpen waarvan in ieder geval 6 maanden op hout. In de praktijk betekent het  meestal dat de Nizza minimaal een jaar op hout heeft gelegen. De Nizza wordt gemaakt in slechts 18 gemeenten rondom het stadje Nizza Monferrato. De Nizza wordt gemaakt van 100% Barbera druiven en moet een minimum alcoholpercentage van 13% hebben. Meestal vind je ze echter niet onder de 14,5-15,5%. De wijngaarden dienen op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten te liggen. Wat ons betreft wordt er in de regio rondom de gemeente Agliano Terme en  San Marzano Oliveto de beste Nizza gemaakt. Onder andere Roberto Ferraris, Guido Berta en Domenico Serra hebben hun wijnvelden rondom deze dorpen. Zeer de moeite waard voor een bezoek!

Wijnproeverijen in de Monferrato in Piemonte

Inmiddels kennen wij al heel veel wijnproducenten bij ons in de buurt, we gaan ieder voorjaar weer naar een ander bedrijf zodat ons assortiment Barbera zich gestaag uitbreidt. En we sturen uiteraard graag onze gasten naar een mooi wijnbedrijf bij ons in de Monferrato voor een wijnproeverij.

Giro del Nizza op zondag 23 april

Echt een prachtige gelegenheid om meerdere wijnboeren te bezoeken op 1 dag is de Giro del Nizza. Een dertigtal wijnproducenten openen hun deuren voor iedereen die van wijn en dan met name van Barbera houdt. Op 23 april is het weer zover. De start is bij de Enoteca in Nizza Monferrato en daar kan een ticket worden gekocht. (€ 40 pp) Je krijgt een wijnglas en een kaart mee met alle deelnemers. Ook krijg je een tegoedbon van € 5 die overal kan worden besteed aan het kopen van wijn. Voor degenen die niet zelf met de auto willen gaan, rijdt er ook een bus langs de deelnemers. Naast het proeven van de beste Barbera’s is er ook bij iedere boerderij wat te eten. Want naast de allerbeste wijnen ter wereld staat Piemonte uiteraard ook bekend om haar geweldige keuken.

Lijst van de deelnemende wijnproducenten aan de Giro del Nizza 2023

Antiche Cantine Brema
Cascina Barisel
Cantina Tre Secoli
Margrà
Cascina Garitina
Cascina Lana
Dacapo
Daniele Chiappone
Michele Chiarlo
Villa Giada Coppo
La Gironda
Pico Maccario
Domenico Serra
Tenuta Olim Bauda
Clemente Guasti
Tenuta Bricco San Giorgio
Vinicola Arno
Avezza
Borgo Isolabella
Cantina di Vinchio Vaglio
Cascina La Barbatella
Cascina Guido Berta
Cossetti
Cantina Frasca
Tenuta Garreto
Adriano Durio
La Patareina
L’Armangia
Beppe Bocchino
Cascina Perfumo

Cantina de Nizza/Cantina Sociale Barbera dei Sei Castelli/Cantina Terra Astesane Mombercelli

Ik heb tijdens de Giro del Nizza nog 1 appartement vrij, namelijk Il Gazebo voor 2 personen van 22-4 t/m 29-4.

Mail direct naar info@EenWeekjeItalie en komt genieten van een prachtige rondgang langs onze beste Barbera producenten!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!