Onze accomodaties

Middeleeuwse gewelven en luxe voorzieningen

Van “bouwval” tot een resort met luxe vakantieappartementen en luxe B&B kamers: Casa Valle Erro in Piëmonte

Op huizenjacht in Piëmonte, Italië

Toen wij in 2005 op huizenjacht gingen in Italië waren we op zoek naar een oude boerderij op het platteland gemaakt van natuursteen. Al jaren kwamen we in Italië op vakantie en juist dit soort boerderijen vonden we fantastisch.

Het idee dat zo’n boerderij gemaakt is van het materiaal dat gewoon daar op die plek uit de grond komt is fascinerend. Ook zijn deze boerderijen heel oud, vaak uit de periode rond 1600. Dat maakt ze uiteraard heel speciaal met bijzondere bouwtechnieken maar ook kwetsbaar. Ze zijn zo oud dat ze meestal ingestort zijn. Dan koop je echt een ruïne, of sterker nog, meestal een hoop stenen. En dat wilden we dan weer niet. We wilden er ook direct kunnen wonen. Want we wilden de (ver) bouw volledig zelf gaan doen.

Casa Valle Erro in Piëmonte

Casa Valle Erro, of Casa Ciapuc, zoals het huis heette, voldeed aan onze eisen. Het oude gedeelte van de boerderij bestond volledig uit natuursteen en had 3 fantastische kelders met natuurstenen gewelven. Dat die kelders nog wel even uitgegraven moesten worden was slechts een detail. Boven was tot een jaar voordat wij de boerderij kochten, nog gewoond. Dus dan konden wij er ook wonen!

Natuurstenen gewelven in Casa Valle Erro in Piemonte

We zijn begonnen met het uitgraven van de natuurstenen wijnkelders. Het natuursteen was hier paars van de wijn. Het rook er heerlijk. Er stond overigens ook nog een vat met wijn. Na een paar maanden was de wijn zuur maar we hebben er toch heel wat litertjes uitgetapt.

De kelders waren zo’n 1.50m hoog en we hadden 2,70m nodig om te voldoen aan de wooneisen. Want de bedoeling was dat de 2 kleinste kelders de woonkamer en entree zouden worden. In de praktijk betekent dat graven tot 3.10! Wat een klus. En omdat het allemaal nogal krap was moest alles met de hand. JP graven, Ger kruien. Om de fundering hoefden we ons geen zorgen te maken, de grond ligt hier vol met, je raadt het al, natuursteen.

Luxe vakantieappartement La Cantina van Casa Valle Erro in Piemonte

Na 2 jaar bouwen was ons eerste luxe vakantieappartement klaar. We noemden het La Cantina, de wijnmakerij. Alle muren en gewelven van natuursteen hebben we handmatig gerestaureerd en opnieuw gevoegd. En van 3 oude, bijna vervallen wijnkelders, hebben we een luxe vakantieappartement gemaakt met vloerverwarming, met houten tuindeuren en ramen met geïsoleerd glas en horren en  prachtige terracotta vloeren van tegels die we in de boerderij hebben gevonden.

We wilden de oude boerderij zoveel mogelijk in ere herstellen. Daarom hebben we gekozen voor materialen die de boeren hier zelf ook gebruikten. Dus natuursteen, (kastanje) hout, terracotta tegels. En we hebben gedeeltes gestukt met kalk. Deze materialen hebben we voor al onze luxe vakantieappartementen en B&B kamers gebruikt zodat ons resort een eenheid blijft ook al heeft iedereen zijn eigen privé stek!

 

la cantina

Luxe B&B Il Cucinotto en B&B La Cambusa van Casa Valle Erro in Piemonte

Naast luxe vakantieappartementen heeft Casa Valle Erro ook 2 prachtige luxe B&B kamers. Uiteraard weer met natuurstenen muren, terracotta vloeren met vloerverwarming en een balkon dat rust op een middeleeuwse boog. Maar ook voorzien van alle moderne luxe die iedereen nodig heeft op vakantie. Zoals een vrijstaand bad op pootjes, een regendouche met handdouche, wifi en Nederlandse tv. En heerlijke handdoeken, badjassen en slippers.

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!