Kerst in Piëmonte - de italiaanse kerst

Het heerlijke Sinterklaasavondje is net voorbij en dus richten we ons nu op de feestdagen. Nog maar een paar weken en het is alweer Kerst. Il tempo vola, zeggen we hier, tijd vliegt, maar het is echt waar. Ik pakte vorige week de kratten met de kerstspullen uit de berging en dacht, het is net alsof ik deze kratten een maand geleden ook in mijn handen had!

Ieder appartement heeft zijn eigen krat met kerstspullen. Kerstboomversiering, kerstballen, lichtjes, kaarshouders, verzin het maar, als het maar met Kerst te maken heeft. Ik versier per dag 1 appartement. Het is niet helemaal mijn ding namelijk, maar als het weer klaar is ben ik altijd zeer tevreden.

Deze week ook nog even naar de IKEA om kerstbomen met kluit en dan kunnen die de week van Kerst opgetuigd worden. 4 stuks in totaal, best een werkje, maar het wordt zo ontzettend gezellig met zo’n boom in het appartement.

Kerstavond bij Casa Valle Erro in Piemonte

Vrijdag 23 december arriveren onze eerste gasten voor een bijzondere kerstvakantie. Kerst is in Italië het belangrijkste feest van het jaar. Op kerstavond gaat iedereen naar de kerk. In onze omringende dorpen kunnen ook onze gasten naar de Kerstdienst, bijv. in de Duomo van Melazzo of de kerk in Cartosio. Na de dienst wordt er altijd getrakteerd op glühwein en warme chocolademelk. Voor een hele bijzondere kerstavond is een trip naar Cessole zeer de moeite waard. Hier wordt het kerstverhaal door echte mensen en dieren uitgebeeld. Je waant je echt in oude tijden tijdens de wandeling door het dorp met uiteindelijk het doel de kerk op het hoogste punt van het dorp.

1e kerstdag bij Casa Valle Erro in Piemonte

Op 1e kerstdag zit echt heel Italië in een restaurant of bij elkaar thuis aan de Kerstpranzo. In Italië eten we het ‘Kerstdiner’ op de middag en niet zoals in Nederland in de avond. Ik weet nog heel goed onze eerste Kerstpranzo bij onze buren. Na de antipasti (10 stuks!) dachten we dat we klaar waren. Niets bleek minder waar, daarna volgden nog 2 soorten pasta als primo en 2 soorten vlees als secondo. Daarna kaas, fruit en noten, dolce en uiteraard Panettone, het kerstbrood dat hier wordt gegeten. Toen was het half 7 ’s avonds, we waren om half 1 ’s middags begonnen. Je kon ons opvegen. Een belevenis om nooit meer te vergeten.

Om onze gasten ook zo’n echte Kerstpranzo te laten beleven gaan we met z’n allen uit eten op 1e Kerstdag. Heerlijk eten en drinken tussen de Italiaanse families. Wie wil dat nou niet? We gaan niet naar onze buren, maar wel naar een heel goed Piemontees restaurant in de Enoteca van Canelli. Heerlijk eten gecombineerd met de beste Piemontese wijnen!

Wat gebeurt er op 2e kerstdag in Casa Valle Erro in Piëmonte?

Eerlijk gezegd kennen de Italianen eigenlijk geen 2e kerstdag. 1e kerstdag wordt Natale genoemd, 2e kerstdag Santo Stefano. Vernoemd naar de heilige van deze dag. Iedere dag in Italië is nl. vernoemd naar een heilige. 2e kerstdag wordt vaak met vrienden gevierd. In Casa Valle Erro zal 2e kerstdag waarschijnlijk beginnen met lekker lang uitslapen gevolgd door een brunch. Deze brunch verzorgen wij graag voor onze gasten en kan besteld worden. Na de brunch een lekkere wandeling of relaxen in de sauna, het kan allemaal bij Casa Valle Erro in Piëmonte!

Kerst in Piëmonte

Tijdens de kerstweek is een bezoek aan één de vele kerstmarkten een leuk uitje. In Torino zijn er verschillende, ik heb er al een blog over geschreven. Maar ook dichterbij, zoals in Acqui Terme en Asti is van alles te beleven.

Een dagje outlet, een wijnproeverij, hazelnoten proeven, of lekker thuisblijven in het prachtige versierde appartement met een goed glas rode wijn en een boek…..Of een bezoekje aan de sauna en daarna een massage? Een weekje Italië bij Casa Valle Erro is ook tijdens de Kerstdagen pure luxe verwennerij!

Ik heb de volgende mogelijkheden nog in de week van Kerst:

Vrijstaand appartement La Stalla (2 pers)
Appartement La Cuccia (4 pers)
Appartement Il 1863 (2 pers)

Mail naar info@EenWeekjeItalie.nl

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!