Ferragosto, dé nationale feestdag in italië

15 augustus is het een nationale feestdag in Italië, nl. Ferragosto. Op Ferragosto ligt het hele land plat. Iedereen heeft vrij en gaat op pad met familie en vrienden. Ieder jaar denk ik, wat was ook alweer de achtergrond van Ferragosto? Waarom is iedereen vrij en is het zelfs een nationale feestdag? Deze keer besloot ik het op te zoeken en er een korte blog aan te wijden.

Ferragosto, een religieus feest of niet?

De feestdag blijkt zowel een religieuze als niet religieuze betekenis te hebben.

Het woord Ferragosto is afgeleid van de Latijnse term Feriae Augusti, dat men als ‘rust van Augustus’ kan vertalen. Het is ook dankzij deze keizer Augustus dat Ferragosto sinds 18 voor Christus bestaat. In de tijd van het oude Rome bestonden er al feestdagen in de maand augustus, om de oogst te vieren en daarmee ook het einde van een zware werkperiode. 15 augustus werd het startpunt van een langere rustperiode. Deze rustperiode was niet alleen voor de mens bedoeld, maar ook dieren als ezels en ossen.

Vanaf de zevende eeuw na Christus geeft Italië ook een religieuze betekenis aan Ferragosto, name de Maria Tenhemelopneming. Men herdenkt op deze dag het moment waarop Maria met haar lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen.

Ferragosto, heel Italië viert vakantie in de bergen of aan de kust

Op deze nationale feestdag is iedereen dus vrij en staat het openbare leven even helemaal stil. Veel winkels en restaurants zijn gesloten en alle overheidsinstellingen ook. In vrijwel alle dorpen en steden worden feesten georganiseerd en trekken de inwoners in processie door de stad met een Mariabeeld. De Italianen komen samen om te genieten van een uitgebreide warme lunch (pranzo) en de dag wordt vaak afgesloten met een dorpsfeest. Daarnaast trekken veel Italianen eropuit om een dagje door te brengen aan zee of in de bergen met familie en vrienden. Als de feestdag midden in de week valt, is dit voor velen een goed excuus om er een ponte van te maken, dat wil zeggen dat ze een ‘brug’ slaan met het weekend door er een paar dagen aan vast te plakken. Voor vele Italianen is Ferragosto dus het begin van een vakantie.

Ferragosto en vakantie bij Casa Valle Erro in Piemonte

Een dagje naar de kust is vaak één van de tripjes die onze gasten maken tijdens hun vakantie bij Casa Valle Erro in Piëmonte. Het is echter niet aan te bevelen om dit te doen rondom Ferragosto. De kust in Liguria is volledig ingenomen door Italiaanse families. Er is geen strandbedje meer te krijgen, restaurants zitten vol, en een parkeerplek vinden is een regelrecht drama. Niet doen dus op Ferragosto. Ik moet er eerlijk zeggen dat zelfs wij er vorig jaar ingetrapt zijn. Zelfs op Ferragosto zelf. We gingen één dagje naar de kust, je raadt het al, op 15 augustus. Wat een drama! Pas na een uur zoeken een parkeerplek en strand na strand was volgeboekt. Zoiets doe je maar 1x, daarna staat het in je geheugen gegrifd, niet op Ferragosto naar de kust!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!