Pasta Carbonara - echte italiaanse recepten

Wie kent nou niet Pasta Carbonara? Voor velen de lekkerste en meest Italiaanse pasta die er is. Pasta Carbonara of alla Carbonara wordt meestal met spaghetti gegeten. De saus wordt bereid met ‘arme’ ingrediënten als buikspek of wangspek, kaas, ei of eidooier en zwarte peper. Het komt van origine uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij veel restaurants in heel Italië. In Piëmonte kom je het helaas niet vaak tegen op de menukaart. Maar omdat ook wij het heel lekker vinden maak ik het vaak zelf en deel hieronder mijn recept.

Feitjes over Pasta Carbonara

Pasta Carbonara heeft maar weinig ingrediënten maar over al de ingrediënten valt te discussiëren. Tja, het blijft Italië, we moeten altijd veel praten over het eten. Want wat voor spek gebruiken we? In de regio Lazio (en dit wordt dus gezien als de standaard) gebruikt men altijd gekruide guanciale, gekruid wangspek. Een goede slager in Nederland heeft dit waarschijnlijk wel liggen maar toch niet altijd. Dan is een stuk pancetta (buikspek) een goed alternatief. Bacon daarentegen mag absoluut niet gebruikt worden omdat dit gerookt is. De bacon geeft dus een rooksmaak aan de Carbonara en dat is niet de bedoeling.

Pasta Carbonara wordt origineel gemaakt met pecorino, schapenkaas. Een mix met bijv. parmigiano mag uiteraard maar is niet het traditionele recept. Ik heb wel beide kaassoorten gebruikt, meer omdat ik het allebei in huis had.

En het laatste ‘probleem’, gebruik je alleen de eidooiers of gebruik je het hele ei. Hierover zijn ook de meningen verdeeld. Ik heb het hele ei gebruikt, meer omdat ik het zonde vind om wat weg te gooien.

Voor wat betreft welk soort pasta je moet gebruiken is iedereen het eens, Pasta Carbonara komt het best tot zijn recht met een dikkere spaghetti, ook wel spaghettoni genoemd. Ik gebruik spaghetti van Barilla nr. 5.

Pasta Carbonara (4 personen), wat hebben we allemaal nodig?

5 zeer verse eieren, 200 gram pancetta/guanciale, 275 gram geraspte kaas (pecorino/parmigiano), veel verse gemalen zwarte peper, 400 gram spaghetti nr. 5

Bereiding van de pasta Carbonara

Zet een grote pan met een theelepel grof zout op het vuur en breng het water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook de spaghetti gaar volgens het etiket op het pak.

We snijden het spek in dunne reepjes van zo’n 2 cm. Zet een koekenpan op het vuur en doe de spek direct in de nog koude pan zonder olie. Bak de spekjes rustig totdat ze mooi bruin zijn en het vet er is uitgelopen. Dit mag gerust een minuut of 10/15 duren. Italian cooking is slow cooking! Zet daarna het gas uit.

Maak tussendoor de saus voor de carbonara. Klop de 5 eieren in een kom, doe de geraspte kaas erbij en meng goed. Doe er heel veel gemalen zwarte peper bij. Voeg een pollepel pastawater toe en meng dat door het eier/kaasmengsel. Het pastawater zorgt ervoor dat de saus dadelijk goed bindt met de pasta.

Doe de gare spaghetti bij het spek in de koekenpan, zet het vuur weer aan en verwarm snel met een beetje pastawater. Voeg de saus toe en meng door de spaghetti. Serveer binnen een aantal minuten, de eieren mogen niet stollen!

Serveer met extra peper en geraspte kaas.

Wijntip!

Uiteraard dronken wij er een hele goede Barbera bij, deze keer een Kali van Claudia Cordara.

Buon appetito!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!