Barolo, Barbaresco en La Morra, wijn en food in de Langhe Piëmonte

Piemonte is verdeeld in 8 provincies, te weten Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Osolla en Vercelli. Casa Valle Erro ligt in de provincie Alessandria met als hoofdstad Alessandria.

Wijnstreken De Monferrato, de Langhe en de Roero

Naast dat Piëmonte is verdeeld in provincies zijn er ook een aantal wijnstreken te onderscheiden. Casa Valle Erro ligt in de Alto Monferrato. Alto (hoog) vanwege de zuidelijke ligging met vele heuvels. De belangrijkste steden zijn Acqui Terme, Ovada en Gavi. De Basso Monferrato heeft als belangrijkste stad Alessandria. Basso (laag) vanwege het ontbreken van heuvels en dus het lage vlakke land tot aan de Alpen.

Naast de Monferrato zijn er nog 2 belangrijke streken te onderscheiden in Piëmonte, namelijk De Langhe en de Roero. Samen met de Monferrato staan deze 3 streken sinds 2014 op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Langhe met dorpjes zoals La Morra, Barolo en Barbaresco is een prachtige streek met glooiende heuvellandschappen vol met wijngaarden waar de beroemde Nebbiolo druif wordt verbouwd. De Roero ligt meer naar de noordoostelijke hoek van de provincie Cuneo, met als belangrijkste plaatsen, Neive, Treiso en Bra.

De Langhe met Barolo, Barbaresco en La Morra

Wie heeft er niet gehoord van Barolo! Deze wijn, gemaakt van de Nebbiolo druif en vernoemd naar het gelijknamige dorp, is de keizer onder de rode wijnen. Een bezoek aan Barolo mag dan ook niet ontbreken tijdens de vakantie in Piemonte.

Barolo in Piëmonte

Barolo zelf is niet groot, maar de uitstraling is des te groter. Het dorp ligt op een soort plateau met rondom heuvels vol met wijnranken. Het uitzicht is fenomenaal. Het dorp zelf is schattig, met prachtige geplaveide straatjes en in het midden een kasteel. In het Castello Falletti bevindt zich ook het wijnmuseum van Barolo. Zeker een bezoek waard. En uiteraard moet er een Barolo gedronken worden! Er zijn diverse leuke osteria’s en wijnbarretjes die deze keizerlijke wijn schenken. Bijv. La Cantinetta of Ristorante Barolo Friends Winebar. Hier is het ook mogelijk om alleen een aperitivo te nemen, met uiteraard een glas Barolo!

Barbaresco in Piëmonte

Het dorp Barbaresco is nog kleiner dan Barolo, maar mag zeker niet overgeslagen worden. Een Barbaresco (ook gemaakt van de Nebbiolo druif) is net iets makkelijker drinkbaar en daarom voor de meesten onder ons beter toegankelijk. In Barbaresco bevinden zich een aantal zeer goede restaurants. Wij eten heel graag bij Tasté, een Trattoria in de oude school van Barbaresco. Sinds dit jaar hebben ze ook een prachtig terras met uitzicht over de heuvels vol met wijngaarden. En hun wijnkelder is niet anders dan fenomenaal te noemen. Bij uitgravingen om het pand te restaureren kwam er een enorme ruimte tevoorschijn. Dit is nu de wijnkelder. Imposant om te zien.

La Morra in Piëmonte

La Morra ligt iets ten noorden van Barolo. In de Enoteca comunale vind je een grote diversiteit aan Barolo’s. En je kunt er heerlijk eten bij Massimo Camia, een fantastisch restaurant met 1 Michelinster. Maar er zijn ook simpeler restaurants zoals L’Osteria del Vignaiolo, die zeer de moeite waard zijn. En de vergezichten zijn ongelofelijk.

Food en wijn in Piëmont, een twee eenheid!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!