Casa Valle Erro

Casa Valle Erro

Uitzicht over de vallei

Uitzicht over de vallei

Elke morgen reeen in de tuin.

Elke morgen reeen in de tuin.

Buongiorno

Buongiorno

Festiviteiten


Festiviteiten


 

Feste e Sagre


Gedurende het gehele voorjaar, de zomer en het najaar worden er in alle dorpjes in de directe omgeving “Feste e Sagre” gehouden. Dat wil zeggen dat ieder dorp een eigen feest heeft en daarbij een lokaal produkt promoot. In onze gemeente Melazzo is ieder jaar de laatste zondag van april, La Festa dello Stoccafisso, oftewel het feest van de stokvis. De ProLoco, een lokale organisatie aanwezig in ieder dorp, organiseert deze feesten. In Melazzo wordt er een wedstrijd gehouden wie in het minst aantal worpen een gedroogde kabeljauw rondom het kasteel kan gooien. De teams bestaan uit 2 vrouwen, mannen of kinderen. Het levert altijd hilarische taferelen op en iedereen kan meedoen. Toeristen dus ook! Vanaf 3 uur wordt er gratis stokvis en wijn uitgedeeld.

In Arzello, een gehucht op 3 km afstand van Casa Valle Erro, is het de hele maand augustus feest. Ieder weekend wordt er in een enorme tent gegeten in de buitenlucht. Dit varieert van rosticiata (geroosterd vlees) tot bollito misto (gekookt orgaanvlees). Ook wordt er muziek gemaakt en wordt er uitbundig gedanst. Voor meer informatie kijkt u op www.prolocoarzello.com.

In alle dorpjes hangen aanplakbiljetten waar welk feest wordt gehouden. Een kwestie van opletten en zeker iets wat niet overgeslagen mag worden.
 

Palio/ Douja d'Or


De eerste zondag van september wordt er in Asti de palio gehouden. Het is de oudste paardenrace in Italie. De hele week is het feest en verkeert Asti in middeleeuwse sferen. Aansluitend begint het wijnfestival (2e en 3e week september). Streetfood en wijn proeven, prachtig festijn.

De eerste  zondag van oktober wordt er in Alba, de eeuwige rivaal van Asti, een palio gehouden met ezels. Een grappige "tegenhanger".
 

Antiekmarkten


Acqui Terme: iedere laatste zondag van de maand
Nizza Monferato: iedere derde zondag van de maand
Asti: iedere vierde zondag van de maand
Canelli: iedere laatste zondag van de maand
Turijn: Il Gran Balon, iedere tweede zondag van de maand (echt de moeite waard, belangrijke straten en pleinen zijn: Via Borgo Dora, Via Mameli, Via Lanino, Piazza Borgo Dora, Piazza Lanino en Piazetta Mameli)


Truffelmarkt


Vanaf de tweede week van oktober tot en met half november staat Alba geheel in het teken van de witte truffel. Vooral in het weekend zijn er veel aktiviteiten. www.fieradeltartufo.org
 

Feest van de Barbera


In Nizza Monferato en omgeving wordt de heerlijke rode wijn Barbera geproduceerd. De 2e zondag van mei vindt Nizza e Barbera plaats, een absolute aanrader voor iedereen die van wijn houdt.

 

Canelli


Het derde weekend van juni vindt er in Canelli een belangrijk feest plaats dat zijn oorsprong heeft in 1630, de l'Assedio. Vele optochten in middeleeuwse kleding om de slag om Canelli te herdenken. Daarnaast natuurlijk genoeg te eten en te drinken! Het laatste weekend van september zijn de wijnfeesten in Canelli. De ondergrondse kelders, die nog steeds volledig in gebruik zijn en op de lijst van Unesco staan, zijn geopend voor het publiek. Ook de hele maand november zijn de kelders iedere zondag te bezichtigen.