De beste tips voor je vakantie in Italië

Herfst in Piëmonte bij luxe vakantieresort Casa Valle Erro

Vorige week liep ik zoals iedere dag mijn rondje met Yopie en Cleo aan de andere kant van de rivier. Voorbij de Acquadotto (waterleidingbedrijf) zijn een aantal orto’s (moestuinen). Eén daarvan bleek van onze postbode Giorgio, want die kwam ik tegen. Giorgio is een geweldige postbode, de hondjes zijn ook gek op hem want ze krijgen altijd een hondenkoekje als hij de post komt brengen. We maakten een praatje (Giorgio is gek op praten) en hij vroeg of ik misschien wat peterselie van hem wilde hebben. Hij had genoeg en dan kon ik daar mooi ‘bagnet verde’ van maken. Bagnet verde of salsa verde is een echte Piemontese saus die met name in de herfst wordt gegeten bij klassiekers zoals Bollito misto (gekookt orgaanvlees). Ik durfde natuurlijk niet te zeggen dat ik dat nog nooit gemaakt had, maar vroeg wel aan hem of hij het wel eens zelf maakte. Italianen willen altijd praten over eten dus werd ik ook nu weer niet teleurgesteld. Ik kreeg het hele recept te horen en ook dat hij volgens zijn familie de allerbeste bagnet van iedereen maakt.

Thuisgekomen met een enorme bos peterselie kon ik natuurlijk niet achterblijven. Ik heb het recept nogmaals even opgezocht op Google en ik moet zeggen het is niet moeilijk daarnaast is het ook nog eens heel erg lekker.

Wat is Bagnet verde nou eigenlijk?

Bagnet verde is een saus voor bij de antipasto of secondo. Het is absoluut geen pesto. Het is wel allebei groen, maar pesto is gemaakt van basilicum en bagnet verde heeft als basis peterselie. Basilicum is echt een kruid van de kust, uit Liguria. Het is hier in Piëmonte in de winter te koud voor basilicum maar peterselie groeit hier als een tierelier. Er bestaat ook bagnet rosso. Dan is de basis tomaat.

Wat hebben we allemaal nodig voor de Bagnet verde, de echte salsa verde van Piëmonte?

Flinke bos platte peterselie, olijfolie extra vergine, witte wijnazijn, zout, 1 gekookt ei, 3 ansjovisjes in olie uit een potje, 2 tenen knoflook, plak wit brood

Hoe maken we de Bagnet verde?

Doe de plak brood zonder korst in stukjes in een mengkom en besprenkel het met een beetje azijn. Voeg de gesneden knoflook toe en meng goed met een staafmixer. Voeg het gekookte ei, de ansjovisjes en een beetje olie toe en meng weer goed. Was de peterselie en snij de steeltjes eraf en snij de peterselie fijn. Voeg toe aan het mengsel en meng weer goed. Nu net zoveel olijfolie toevoegen totdat je een mooie homogene saus hebt. De Bagnet verde mag een beetje zuur zijn. Mocht je het niet zuur genoeg vinden kan je nog een beetje azijn toevoegen. Ook een beetje zout mag, niet te veel, de ansjovisjes zijn ook al zout van zichzelf.

Hoe eten we Bagnet verde?

Zoals hierboven al gezegd eten we in Piëmonte bagnet verde bij de Bollito misto, maar ook bij lingua, koeientong. Een gegrilde paprika met bagnet wordt gegeten als antipasto. Wat ik echt heel erg lekker vind is een stukje wit brood uit de pan met daarop goede roomboter, een ansjovisje en een beetje bagnet verde. Een geweldige combinatie! Maar eigenlijk kan het overal bij. Een stukje tomino (kleine ronde Piemontese kaasjes) met bagnet is ook heerlijk en uiteraard een bruschetta belegd met bagnet ook. Je kunt er alle kanten mee op.

Je bewaart het makkelijk een tijdje in de koelkast of je vriest het in. Fijn om bij de hand te hebben!